Predsjednik Srbije

Vučić: Dalekosežni rezultati Putinove posjete

  • 24.03.2019. 13:38

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić zahvalio je rukovodiocu Federalne agencije za poslove Zajednice nezavisnih država, sunarodnika u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju Eleonori Mitrofanovoj za posvećenost ruskih partnera u sprovođenju i finansiranju unutrašnjeg oslikavanja Hrama Svetog Save u Beogradu.

Vučić je sa Mitrofanovom razgovarao o bilateralnim odnosima, situaciji u regionu i o kulturnoj, naučnoj i obrazovnoj saradnji.

On je napomenuo da je Srbija u petak, 22. marta, uplatila dodatnu pomoć za uređenje Hrama u iznosu od deset miliona evra, kao što je to učinila i 2018. godine, saopšteno je iz pres službe predsjednika Srbije.

Vučić je još jednom naglasio da je posjeta ruskog predsjednika Vladimira Putina u januaru ove godine bila jedan od najznačajnijih događaja za odnose Srbije i Rusije, kao i da su njeni rezultati dalekosežni, kako na političkom, tako i na ekonomskom nivou.

On je izrazio nadu da će koordinacija sa ruskom stranom biti još čvršća i još jednom zahvalio za bezrezervnu podršku Rusije povodom namjera takozvanog Kosova da postane član pojedinih međunarodnih organizacija.

Vučić je posebno istakao zahvalnost Mitrofanovoj na njenom angažovanju i velikom doprinosu kao ambasador Rusije u Unesko, kada je spriječeno članstvo samoproglašene države Kosovo u ovoj međunarodnoj organizaciji.

Mitrofanova je istakla da su duhovne veze dva naroda osnov za razvoj odnosa na svim nivoima i pozdravila dogovor o potpisivanju Programa saradnje u oblasti kulture, obrazovanja, nauke, sporta i omladinske politike između vlada Srbije i Rusije za period 2019-2021, koje je planirano za april ove godine.

Ukazom predsjednika Rusije Vladimira Putina, Federalne agencije za poslove Zajednice nezavisnih država, sunarodnika u inostranstvu i međunarodnu humanitarnu saradnju je koordinator radova na Hramu Svetog Save.

U saradnji sa Ruskom i Srpskom pravoslavnom crkvom s ciljem zajedničke kontrole izvođenja etapa radova, ova ruska agencija je formirala srpsko-rusku Komisiju za <em>preuzimanje radova izvedenih na mozaiku za centralnu kupolu Hrama Svetog Save na Vračaru.

Тагови: