Promocija najmlađih oficira Srbije

Vučić: Borba za Kosmet je borba za opstanak i mir

  • 08.09.2018. 12:15

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da borba za Kosovo i Metohiju znači borbu za opstanak srpskog naroda na tom prostoru i za trajni mir.

Vučić je na promociji najmlađih oficira Vojske Srbije ispred Doma Narodne skupštine istakao da su oni čuvari ugleda vojske i da njihova snaga mora da bude odvraćajući faktor za svakoga ko želi da Srbiju uvede u sukobe. 

On je istakao da je Vojske Srbije uvijek bila garant zaštite srpskih nacionalnih interesa, te izrazio uvjerenje da će mladi oficiri dostojanstveno njegovati sjećanje na slavne pobjede srpskog vojnika iz dalje i bliže prošlosti. 

"Duh Kosova, Karađorđa, Miloša, Kumanova i Kajmakčalana ponovo će se probuditi. Sudbina vam je u vlastitim rukama", rekao je Vučić. 

On je naglasio da Srbija postaje snažnija nego što je ikada bila, te da je uz mnogo mudrosti i upornosti, jasnu viziju budućnosti i uz iskrenu posvećenost svih zemalja u regionu, moguće ostvariti nove odnose i trajni mir kao najveću vrijednost. 

Vučić je u obraćanju podsjetio da se srpski narod uvijek borio samo za slobodu, te ukazao na vojničke podvige i hrabrost srpske vojske kroz istoriju, ali i na stradanje naroda. 

U prve oficirske činove danas je promovisan ukupno 131 kadet i kadetkinja Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA. Vojnu akademiju u Beogradu ove godine završili su i dvojica kadeta iz Oružanih snaga BiH i jedan iz Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske. 

Predsjednik Srbije uručio je oficirske sablje kadetima 139. klase Vojne akademije Maši Ilić iz Novog Sada i Katarini Janković iz Šapca, te Dejanu Malidži iz Kikinde. 

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin uručio je paradne bodeže najboljima na Medicinskom fakultetu VMA Sanji Milutinović iz Užica, Nevenki Nikolić iz Užica i Nikoli Trifunoviću iz Šapca. 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije LJubiša Diković uručio je službene pištolje sa posvetom najboljem u vidu Kopnene vojske iz roda Artiljerije Aleksandru Nuždiću iz Novog Sada i Dušanu Miljkoviću iz Leskovca iz Informatičke službe. 

Tokom promocije priređen je svečani defile, "egzircir", a učestvovali su i vazduhoplovi Vojske Srbije, među kojima i avioni MIG-29. 

Svečanosti su prisustvovali i premijer Ana Brnabić, kao i ministri u Vladi Srbije, predsjednik Skupštine Srbije Maja Gojković, direktori službi bezbjednosti Srbije, predstavnici crkava i vjerskih zajednica, strani vojni atašei, kao i gosti iz inostranstva, među kojima i delegacija američke Nacionalne garde iz Ohaja.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Досије

    ''Емисија: Досије

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.