Predsjednik Srbije

Vučić: Beograd želi jasniju situaciju u vezi sa budućnosti zapadnog Balkana

  • 02.12.2019. 15:47

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da Srbija želi otvaranje novih poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, ali i jasniju situaciju o tome šta članice EU vide kao budućnost zapadnog Balkana.

Na konferenciji za novinare održanoj poslije sastanka sa šefom poslaničkog kluba Evropske narodne partije (EPP) Manfredom Veberom i izvjestiocem Evropskog parlamenta za Srbiju Vladimirom Bilčikom, Vučić je rekao da je za njega važno da Srbija nastavlja svoj evropski put.

"Mi sa EU imamo trgovinsku razmjenu u visini od 67 odsto", naveo je Vučić, dodavši da je sa sagovornicima imao dobre razgovore o važnim temama, od Kosova i Metohije do ekonomske situacije u zemlji.

Veber je istakao da je za EPP evropska perspektiva jasna i očigledna i to je signal ne samo za Srbiju, kao najvažniju zemlju regiona, već i za cijeli zapadni Balkan, prenijeli su beogradski mediji.

"Moja i naša poruka je da je Srbija veliki prijatelj i učinićemo sve što možemo da Srbiji dodamo jednu kredibilnu evropsku perspektivu", rekao je Veber.

On je naveo da EPP smatra da je posljednja odluka Evropskog savjeta da se blokira početak pregovora EU sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom bila velika istorijska greška koja nanosi štetu procesu proširenja, regionu i EU.

Upitan kada očekuje da Srbija zatvori pregovaračka poglavlja sa EU i za koliko poglavlja je stvarno spremna da budu otvorena, Veber je rekao da vidi jasnu spremnost kod kolega u Beogradu, kao i kod Vučića, da Srbija postane član EU.