Sjećanje

Vršnjačko nasilje nije šala: 14-godišnji Aleksa Janković ubio se zbog torture koju je prolazio

  • 17.09.2019. 15:42

Ovih dana neprestano se pojavljuju snimci vršnjačkog nasilja koji uznemiravaju mnoge i postavljaju razna pitanja.

Ko je odgovoran za sve, da li roditelji ili profesori, nastavnici, direktori ili je ipak do djece.

Iako djeluje kao dječija stvar, vršnjačko nasilje je ozbiljna tema, a tome svjedoči ime Alekse Jankovića iz Ništa.

Aleksa je bio žrtva višemjesečnog vršnjačkog nasilja koje je trpio u školi, a na koje niko nije reagovao. Tada 14-godišnji Aleksa, 10. maja 2011. skočio je kroz prozor s trećeg sprata zgrade u kojoj je živio, naočigled mlađe sestre.

Prema službenim bilješkama iz tog vremena, Aleksa je zbog svega što je proživljavao u školi patio od depresije, a da majka Dragana nije uspjela da ga izvuče iz tog teškog psihičkog stanja i spriječi ga da digne ruku na sebe.

Za jezivu torturu koju je Aleksa trpio u školi niko nije odgovarao.

"Mali Aleksa je toliko bio odlučan da se ubije da niko i ništa nije moglo da ga spriječi u toj namjeri. Bio je bespomoćan, nije vidio drugi izlaz iz situacije u kojoj se našao, a kad je prvi put otvorio prozor i krenuo da skoči, majka ga je uhvatila i spriječila tragediju. Nažalost, sljedeći put Aleksa je bio brži, majka nije uspjela da ga zadrži. Kako je njegovim roditeljima, to samo oni znaju i svaka im čast što se bore da ukažu na problem vršnjačkog nasilja, da se ovakve stvari više nikad ne dogode", rekao je tada sagovornik Srpskog telegrafa.