Aleksandar Vučić

Vrijeme je da izaberemo između slatke laži i gorke istine

  • 27.05.2019. 17:04

Predsjednik Aleksandar Vučić stigao je u Skupštinu Srbije, gdje poslanicima predstavlja izvještaj o Kosovu i Metohiji.

"Hvala svima koji su danas došli da razgovaraju o ovoj temi. Cijelu raspravu treba da počnem odgovorom na jedno pitanje - U šta vjerujemo, u laž ili istinu? Bez toga nećemo znati gdje je Kosovo, gdje je Metohija, ko njima upravlja, gdje su Srbi na Kosovu i Metohiji", rekao je Vučić na početku sjednice.

Bez tog odgovora nema, kaže predsjednik Srbije, ni odgovora na to mogu li Srbi, koje su zbog KiM protivpravno bombardovali da računaju na međunarodno pravo i pravdu.

"Vrijeme je da izaberemo između slatke laži i gorke istine", naglasio je predsjednik Srbije i dodao:

"Moj posao kao predsjednika jeste da ljudima saopštim istinu, gorku i ponekada neprijatnu, ali zbog istine koju govorim nemojte da mislite da se neću boriti za naš narod na Kosovo i Metohiji. Duga i teška borba vodila se oko Kosova".

"Ko su nam prijatelji i da li imamo pravo da budemo neprijatelji sa onima od kojih u velikoj mjeri zavisi naša budućnost? Da li smo sebi prijatelji ako odbijamo da se suočimo sa istinom", rekao je Vučić.

Predsjednik je istakao da je Njegoš govorio da je samoobmana ubitačna i za ljude i za narode i upitao da li smo u Srbiji svjesni toga da ako obmanjujemo sebe ne znači da ćemo sami sebe uspjeti i da prevarimo.

"I da nećemo sutra imati onoliko Kosovo u Srbiji tako što ćemo se grčevito držati svojih maštarija. Da ne vrijedi to što krivimo realnost, selektivno biramo informacije i pokušavamo da to uklopimo u ono što mi želimo...", primjetio je Vučić.

On je naveo da nije slučajno Isidora Sekulić rekla da smo mi narod koji u stvarnost ne vjeruje i koji stvarnost ne voli.

"Vjere i ljubavi za realnost nikada nismo imali. Ne ide to i vrijeme je da otvoreno izabremo između slatke laži i gorke istine", istakao je Vučić.

On je rekao i da je razmišljao da li da govori o tome na koji način su neki pokušavali da ga spriječe da uđe u zgradu Skupštine Srbije, ali je dodao da su to slabi pokušaji i nevažni uz ovakvu temu i u ovakvom trenutku za građane.

Sjednici prisustvuju premijerka Ana Brnabić, svi članovi njenog kabineta, direktor Kancelarije Vlade Srbije za KiM Marko Đurić, predstavnici Srpske liste, šef Delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici, kao i predstavnici diplomatskog kora.

Prisutno je 156 poslanika SNS, SPS-JS, SRS, LDP, LSV i samostalni poslanik Miladin Ševarlić.

Poslanici dijela opozicije okupljene oko SzS, koji bojkotuju rad parlamenta, nisu prisutni u sali.

Nakon debate, poslanici će se izjasniti o izvještaju o pregovorima između Beograda i Prištine od 2013. do maja 2019. godine.

U izvještaju se navodi da je Srbija odlučna da nastavi pregovore s Prištinom čim se za to stvore uslovi i da nema namjeru da odustane od svog mirnog pristupa rješavanju problema na KiM.

"Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće", piše u izvještaju koji je parlamentu proslijedila Kancelarija za KiM i koji je dostupan javnosti.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић