Vranje novo žarište korone: Kovid bolnica skoro puna

  • 19.05.2020. 09:23

U posljednja 24 sata u Srbiji je testirano 4.113 osoba, od kojih je 89 bilo pozitivno na korona virus. Većina novobolelih su radnici leskovačke "Jure" i vranjske fabrike namještaja "Dodić". Od 1.613 testiranih radnika "Jure", njih 34 je pozitivno na virus i ima lakše simptome bolesti. U Vranju je za tri dana otkriveno 85 pozitivnih na koronavirus, samo u ponedjeljak 33.

Vranjanci su od juče daleko oprezniji, na ulici gotovo da nema osobe bez maske i rukavica, a naročito u zatvorenim prostorima. I to je i bila preporuka Kriznog štaba, da niko ne može ući u zatvorene prostorije bez zaštitne opreme.

Slađan Stanković, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Vranju kaže za RTS da je epidemiološka situacija u tom gradu i dalje nesigurna, ali pod kontrolom.

- Tokom jučerašnjeg dana od 280 uzoraka, pozitivno je 33 lica. Dakle, malo se smanjio broj u odnosu na prethodna testiranja. Uzeli smo 320 uzoraka koje ćemo danas poslati na analizu. U jednoj fabrici obuće su tri oboljela, danas ćemo ta dva pogona gdje su radili oboljeli tokom današnjeg dana testirati. Vršili smo opsežna testiranja i drugih oblolelih i njihovih kontakata. Sve radnike iz fabrike 'Dodić' smo testirali, 55 je obolelih i sve smo stavili u bolničku izolaciju i u kućnu izolaciju njihove kontakte. Za sada imam utisak da se stanovništvo opametilo - rekao je Stanković.

Prema njegovim riječima, skoro da su popunjeni kapaciteti kovid bolnice, jer se sva pozitivna lica po zakonu hospitalizuju.

- Ima nekoliko slučajeva sa lakšim upalama pluća, to su srednje teška stanja, ali uglavnom se radi o blagim kliničkim slikama i asimptomatskim slučajevima, koji se nalaze u povoljnom zdravstvenom stanju - istakao je Stanković.

U drugim opštinama Pčinjskog okruga situacija je daleko bolja, nema novoregistrovanih.

Danas će i u Vranju zasjedati krizni štab. Sjednica počinje u 10 sati.

(Telegraf)

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок