Rusija

Vozači Vojske Srbije treći na vojnom reliju

  • 10.08.2019. 12:44

Ekipa Vojske Srbije podijelila je treće mjesto s ekipom Bjelorusije na Vojnom reliju, jednoj od 32 discipline na ovogodišnjim Međunarodnim vojnim igrama u Rusiji.

Pobjednik je Ruska Federacija, a druga je Kina, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Rukovodilac srpske ekipe, pukovnik Željko Ranković istakao je da su i Srbija i Bjelorusija prvi put ove godine učestvovale u takmičenju na Vojnom reliju, čime je njihov uspjeh utoliko veći.

U sastavu ekipe Vojske Srbije su nacionalni predstavnik i sudija, kapiten ekipe, vozač i strijelac za borbeno vozilo Tigar i osam vozača takmičara izabranih na osnovu rezultata na takmičenjima Vojske Srbije 2018. i 2019. godine.

Sve ekipe koristile su vojna vozila Kamaz i Ural 4 puta 4 i 6 puta 6, a jedino se ekipa Kine takmičila na svojim vozilima VAT SX 2190.

Glavna trka relija vožena je na veoma teškoj stazi dugoj 234 kilometra.

Na pojedinačne dvije trke, srpski vozači sticali su vještinu u upravljanju vozilima koja nisu u opremi Vojske Srbije, a prvi put služili su se vojnom navigacijom i ruskom radio vezom.

Svečanom zatvaranju takmičenja u Kizilu, glavnom gradu Republike Tuve u Ruskoj Federaciji, prisustvovao je i zamjenik ministra odbrane Ruske Federacije general armije Dimitrij Bulgakov, koji je čestitao svim učesnicima na uspješnom savladavanju teške staze i prepreka na njoj, posebno pobjedničkim ekipama, među kojima je i Srbija.

Pete Međunarodne vojne igre održavaju se od 3. do 17. avgusta istovremeno na 21 poligonu u Rusiji, Azerbejdžanu, Јermeniji, Bjelorusiji, Indiji, Iranu, Kazahstanu, Kini, Mongoliji i Uzbekistanu.

Učestvovalo je više od 5.000 vojnika svrstanih u 223 ekipe koje dolaze iz 39 zemalja iz Evrope, Azije, Afrike i Latinske Amerike.

Тагови: