"China Railway Express"

Voz iz Kine stigao u Srbiju poslije mjesec dana putovanja

  • 24.10.2019. 15:25

Teretni voz kineske kompanije "China Railway Express", sa više od 500 tona opreme za izgradnju brze pruge kroz Srbiju, stigao je na željezničku stanicu Novi Beograd.

Voz je u željezničkoj stanici Novi Beograd uz "dugu sirenu" "presjekao" crvenu vrpcu, čime je označeno zvanično uspostavljanje prve željezničke kargo linije između dvije zemlje.

Na crvenoj traci je, inače, na srpskom i kineskom jeziku pisalo: "Prvi put dolazi u Srbiju", a na vozu je sa strane ispisano: "Kineske željeznice pozdravljaju srpski narod".

Dolasku voza prisustvovao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministarka građevine Zorana Mihajlović, zamjenik ministra trgovine Narodne Republike Kine Ćen Keming, ambasadorka Kine Čen Bo, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić.

Vučić i Ćen rukovali su se sa mašinovođom i čestitali mu na uspostavljenoj liniji.

Vučić je istakao da će se krajem 2021. godine, ukoliko posao bude završen u predviđenom roku, od Beograda do Novog Sada vozom putovati 30 minuta.

"Zašto bi poslije toga bilo ko koristio automobile", rekao je Vučić.

On je rekao da će brza pruga do Subotice biti gotova do kraja 2022. godine i da će razgovrati sa premijerom Mađarske Viktorom Orabnom kako bi i oni ubrzali radove sa svoje strane do Budimpešte.

Kako je rekao, od Beograda do Budimepšte će se stizati za samo 2,40 sati, zbog čega će do Beča moći da se stigne za 4,5 sata, što je bolje nego da se putuje avionom zbog vremena koji se potroši na aerodromima.

To će biti perfektna veza sa Evropom, istakao je Vučić i primijetio da Srbija više nije usputna stanica za kineske vozove, već odredište.

"Ovo su važni dani za nas, jer gotovo 40 godina da skoro da niko nije koristio vozove u putnčikom i kargo saobraćaju. Mislim da ćemo uspjeti na velika vrata da vratimo srpske i evropske željeznice u našu zemlju", poručio je Vučić.

Vučić ističe da Srbija ne bi uspjela da sve to uradi bez pomoći predsjednika Kine Si Đinpinga.

On je zamolio zamjenika ministra trgovine Kine Ćen Keminga da prense predsjedniku Siju najiskrenije pozdrave od njega i srpskog naroda.

"Živjelo čelično prijateljstvo Srbije i Kine", poručio je Vučić.

Ćen: Dolazak voza dokaz duge istorije prijateljstva dva naroda

Zamjenik ministra trgovine Kine Ćen Keming rekao je da Srbija i Kina njeguju čelično prijateljstvo i zajednički podnose sve nedać.

"Srbija je prva zemlja u centralnoj i istočnoj Evropi koja je sa Kinom uspostavila svestrane strateške odnose partnerstva", rekao je Ćen.

Prema njegovim riječima, bilateralna trgovina se ubrzano povećava, postignuti su rezultati u svim oblastima, a posebno u oblasti infrastrukture.

"Pruga Beogard-Budimpešta se realizuje u okviru Inicijative Pojas i put. To je prvi projekat u oblasti željezničkog saobraćaja koji realizuje jedna kineska kompanija u Evropi. Veoma je značajan za regionalno infrastrukturno povezivanje, a takođe je veoma značajan projekat koji će donijeti dobrobit narodu i koji je uzajamno koristan, rekao je on.

Izrazio je nadu da će tokom izgradnje srpske dionice pruge ka Budimpešti preduzeća dvije strane imati dobru komunikaciju i osigurati da projekat bude završen u zahtijevanom roku i kvalitetu.

Mjesec dana puta

Voz je krenuo ka Srbiji prije tačno mjesec dana iz kineskog grada Đinana u provinciji Šangdong.

Prevalio je oko 10.500 kilometara, a trasa voza je bila: Kina-Mongolija-Rusija-Belorusija-Poljska-Mađarska-Srbija.

U 28 vagona nalazi se oprema za izgradnju brze pruge od Beograda do Budimpešte.

Riječ je o opremi za sisteme kontaktne mreže, kao što su: transformatori, kablovi, integrisani sistemi automatizacije za trafo stanice, sistemi daljinskog upravljanja za kontaktnu mrežu, sistemi za napajanje strujom kontaktne mreže i druga oprema za brzu prugu.

Dio inicijative Pojas i put

Iz Kine je devedesetih godina 20. vijeka samo sporadično tek po neki vagon, preko Turske, upućivan iz Kine za Srbiju i to u sastavu vozova čija je krajnja destinacija bila u drugim zemljama centralne Evrope, kao što su Mađarska, Poljska i Austrija.

Željeznički saobraćaj jedan je od centralnih vidova saobraćaja kineske globalne ekonomske inicijative Pojas i put, a brza željeznička pruga od Beograda do Budimpešte sastavni je dio tog projekta.

Frekventnost linije zavisiće od interesovanja kompanija iz Kine koje rade na srpskom tržištu, kao i kompanija iz Srbije koje sarađuju sa Kinom, najavilo je ranije Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije.

Otvaranje željezničke kargo linije između Kine i Srbije stvara mogućnosti i za sve privrednike iz Srbije, ali i regiona, da mogu svoju robu da izvoze na kinesko tržište, kao i da uvoze potrebnu robu iz Kine, jer je željeznički transport mnogo isplativiji od vazdušnog i pomorskog saobraćaja.

Inicijativa Pojas i put je pokrenuta 2013. godine i ima za cilj da napravi Novi put svile nizom infrastrkturnih projekata - izgradnjom saobraćajne i energetske infrastrukture za izvoz robe, kao i luka i industrijskih parkova.

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.