Njemački istoričar

Volf: Velike sile se rehabilituju preko srpskih leđa

  • 25.03.2019. 09:58

Srbija se širom Evrope predstavlja kao uzrok evropskih nedaća u posljednjih 100 godina, sve sa ciljem da se rehabilituju velike sile za grijehe iz prošlosti, izjavio je njemački političar i istoričar Vinfrid Volf.

"Trebalo bi ukazati na knjigu 'Mjesečari' Kristofera Klarka u kojoj je Srbija proglašena vinovnikom Velikog rata. Pokušao je, čak, da na primjeru bombardovanja SR Jugoslavije dokaže da srpska ratobornost još ugrožava evropski mir. Klarkova knjiga, bestseler širom sveta, a posebno u Njemačkoj sa 250.000 prodatih primjeraka, bahati je pokušaj revizije istorije", rekao je Volf za beogradsku "Politiku". 

On je naglasio da u očima Nijemaca igra ulogu to što je Klark Australijanac i što predaje na Univerzitetu Kembridž, pa se njegovo osporavanje njemačke krivice za Prvi svjetski rat smatra izuzetno objektivnim. 

Pojašnjavajući svoju izjavu da je Srbija treći put žrtvovana planovima evropske elite, Volf je istakao da se zvanični Berlin zalaže da se granice EU zaokruže milom ili silom. 

"U kontekstu je jasno da je njemačko učešće u bombardovanju SRJ poslužilo kao praktična provjera nove vojne doktrine i procesa takozvanog prilagođavanja zahtjevima svjetske politike. Bivši ministar odbrane Folker Rije još 1992. godine izjavio da je njegov osnovni zadatak da, korak po korak, pripremi Njemačku za nove ratove. Ti ratovi, rekao je Rije, neće zavisiti samo od spremnosti vojske, već i od spremnosti javnosti da ih podrži", dodao je Volf. 

On je istakao da je bombardovanje SR Jugoslavije svjedočanstvo ponovljene istorije i zalaganja Njemačke za novi rat i razbijanje Jugoslavije i Srbije, "za pokoravanje dok se ne pogrbe pred aspiracijama EU u kojoj Berlin vodi glavnu riječ". 

"Njemačka to ne čini samoinicijativno. Joška Fišer, Gerhard Šreder i Oskar Lafonten bili su oktobra 1998. godine na konsultacijama u SAD, nekoliko mjeseci prije bombardovanja SRJ. Od tog sastanka rat protiv SRJ je sistematski pripreman, a slučaj `Račak', koji je do danas ostao nerasvijetljen, bio je samo povod i izgovor za rat", rekao je Volf. 

Volf je bio prvi i tada jedini njemački poslanik koji je digao glas protiv bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine, a u jeku agresije pokrenuo je i list "Novine protiv rata" čiji 44. broj izlazi u aprilu. 

Prošle godine objavio je knjigu "Tješitelj" u kojoj je osporio teze Kristofera Klarka o srpskoj krivici za Prvi svjetski rat koja je objavljena u Njemačkoj, a potom i u Srbiji.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок