Srbija

Vojska poziva rezerviste civilnog služenja u borbu protiv virusa korona

  • 03.04.2020. 08:56

Vojska Srbije u borbi protiv virusa korona poziva rezerviste koji su odslužili vojni rok civilno u domovima zdravlja, da se stave na raspolaganje državi za obavljanje nemedicinskih poslova, piše "Politika".

"Građani koji su regulisali vojnu obavezu vršenjem civilne službe, pozivaju se na zahtev vojnozdravstvenih ustanova za formiranje jedinica radne obaveze", rečeno je u Ministarstvu odbrane Srbije.

Isti izvor je naveo da se pozivi upućuju u skladu sa odredbama Zakona o vojnoj, radnoj i materijalnoj obavezi za slučaj vanrednog i ratnog stanja.

Do sada je u jedinice radne obaveze pozvano 30 lica u Novom Sadu i 30 u Beogradu, isključivo za obavljanje nemedicinskih poslova, piše list.

"Oni su vojni rok odslužili u domovima zdravlja i spremni su za obavljanje predviđenih nemedicinskih poslova u zdravstvenim ustanovama. Na prvom mestu angažuju se oni koji nemaju radno angažovanje", rečeno je u Ministarstvu.

U ovom ministarstvu napominju da se vojni obveznici koji su odslužili civilno, ne mogu raspoređivati u ratne jedinice vojske, nego je izvršavaju u jedinicama civilne zaštite.

Prema istom izvoru, njihova radna obaveza u trajanju od sedam dana, a po potrebi i duže, podrazumijeva angažovanje na zadacima u vojnozdravstvenim ustanovama za izvođenje nemedicinskih poslova.

U Ministarstvu navode da se, s druge strane, penzionisani vojni ljekari sami javljaju u želji da pomognu.
 

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок