Hapšenje u Srbiji

Voće iz Grčke izvozili u Rusiju kao srpsko 

  • 20.02.2019. 10:19

U Srbiji je uhapšeno petoro osumnjičenih da su uvozili voće iz Grčke i potom ga kao srpsko prodavali u Rusiji, a privedena su 54 poljoprivrednika koji su im pomagali, saopšteno je iz MUP-a Srbije.

U saradnji sa tužilaštvom u Nišu, policija je uhapsila odgovorno lice preduzeća "Coja promet" i zastupnika tog preduzeća, kao i dva odgovorna lica preduzeća "Citrum AKZ", te odgovorno lice firme "D i B trans" zbog zloupotrebe položaja, pranja novca i poreske utaje. 

Zbog sumnje da su počinili krivično djelo pranje novca, time što su pomogli u sačinjavanju lažne dokumentacije za voće uvezeno iz Grčke, nadležnom tužilaštvu privedena su i 54 poljoprivredna proizvođača sa teritorije Beograda, Kragujevca, Smedereva, Smederevske Palanke, Topole… 

Krivična prijava je podnijeta i protiv privrednog društva "Coja promet" kojem je pribavljena protivpravna imovinska korist od 105 miliona dinara (oko 890 hiljada evra). 

Sumnja se da su dvojica uhapšenih iz preduzeća "Coja promet" 2017. i 2018. godine preko tri privredna društva iz Beograda, Aleksinca i Preševa organizovali uvoz breskvi i nektarina iz Grčke i za to voće, uz pomoć poljoprivrednih dobavljača sačinjavali lažnu dokumentaciju o navodnom otkupu, kako bi ga prikazali kao domaće. 

Potom su breskve i nektarine, preko preduzeća "Coja promet", izvožene u Rusiju, suprotno sporazumu o slobodnoj trgovini između dvije zemlje i uredbi o evidenciji izvoznika voća i povrća u Rusiju.

Тагови: