Vladika Maksim: Kosovo kolijevka srpske države, ali i 15 odsto njene teritorije

  • 26.07.2020. 17:04

Kosovo i Metohija nije samo kolijevka srpske države i kulture već oblast koja zauzima 15 odsto teritorije Srbije, demokratske države koja polaže pravo na teritorijalni integritet kao bilo koja druga članica UN, rekao je Njegovo preosveštenstvo episkop zapadnoamerički Maksim.

Vladika Maksim je jedan od urednika monografije "Hrišćansko nasleđe Kosova i Metohije" zbog koje je Priština oštro reagovala kod Evropske komisije, jer je stajala na stolu u Briselu tokom nedavnog susreta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i evorpskog komesara Olivera Varheilja.

Vladika je istakao da ova monografija, izašla 2015. godine, eksplicitno pokazuje zašto je neprihvatljivo odricanje od srpske "zavjetne zemlje" i da su sada svi shvatili da je knjiga ultimativna referenca o hrišćanskom i srpskom karakteru Kosova.

"Nadam se da je to stav i zvanične srpske politike, jer su donedavno sa državnog vrha stizale dvosmislene poruke. Kosovo nije neka imaginarna legenda prošlosti, nego realna istorijska sudbina koja i danas traje i čiji se rasplet još očekuje", rekao je vladika Maksim.

On je istakao da nikada nije postojao prekid u srpskom pristupu Kosovu kao srpskoj nacionalnoj teritoriji.

Vladika je podsjetio da srpske zadužbine na Kosovu i Metohiji svojim ktitorskim poveljama i zapisima same govore o tome ko ih je gradio i kome pripadaju.

On je ukazao i da se nepravda NATO zemalja i međunarodnog protektorata na Kosmetu ogleda u tome što njihova intervencija nije donijela ni mir i slobodu Srbima ni Srpskoj crkvi i svetinjama.

Vladika je rekao da urednici ove monografije imaju čvrstu nadu da će današnji narodi na Kosovu i Metohiji biti kadri da iznova započnu razgovore, naglašavajući pozitivno i konstruktivno oblasti u kojima je nekada, kakva-takva, srpsko-albanska etnička simbioza postojala.

Vladika Maksim je naveo da u srednjovjekovnoj Srbiji nije bilo sukoba između Srba i Albanaca, te da je taj problem iskrsnuo krajem 17. vijeka, sa intenziviranom islamizacijom novodošlih Albanaca.

"Nova revidirana albanska istorija i obrazovni sistem prištinskih vlasti idu ruku pod ruku kako bi nametnuli jedan pseudoidentitet nekim od najvećih svetilišta", rekao je vladika za portal Sabornik.net.

Тагови: