Odmah stupa na snagu

Vlada Srbije usvojila odluku o skraćenju karantina

  • Извор: Б92
  • 17.01.2022. 21:44

Vlada Srbije usvojila je danas i formalno odluku Kriznog štaba o skraćenju karantina za kovid pozitivne osobe.

Prema usvojenoj uredbi osobe zaržene virusom korona, a koje nemaju simptome ili težina bolesti ne zahtijeva liječenje u bolničkim uslovima boraviće u kućnoj izolaciji u trajanju od 7 dana.

Kako je dalje objašnjeno, takve osobe se nakon tog perioda javljaju na pregled kod ljekara u domu zdravlja ili kovid ambulanti, a izolacija se prekida bez novog testiranja.

Ako lice zaraženo virusom korona ima teži oblik, biće u izoalaciji od 14 dana, a stanje imunodeficijencije utvrđuje ljekar primarne zdravstvene zaštitite.

Pravilo za zaposlene u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne zaštite

Za njih važi pravilo da se testiraju PCR testom nakon kućne izolacije u trajanju od sedam dana i vraćaju se na posao ukoliko je PCR test koji je uzorkovan sedmog dana kućne izolacije negativan.

U slučaju pozitivnog rezultata PCR testa, ostaju u izolaciji do desetog dana kada se izolacija prekida bez testiranja.

Kontrolu pridržavanja mjere kućne izolacije iz st. 4, 5. i 6. ovog člana vrši organ državne uprave nadležan za unutrašnje poslove, na osnovu podataka koje dostavlja ustanova koja je izvršila testiranje.

Karantin skraćen na 5 dana za kontakte

Regionalni zavodi za javno zdravlje večeras su dobili obaveštenje da se karantin sa 10 dana skraćuje na pet, prenose beogradski mediji.

Kako "Novosti" nezvanično saznaju u Zavodu za javno zdravlje Beograda čak i ako je PCR test negativan, poslije kontakta sa zaraženom osobom karantin mora da traje pet dana.

Da podsjetimo, od karantina su izuzeti oni koji su vakcinisani drugom i trećom dozom prije najviše 210 dana od posljednje doze, kao i oni koji imaju dokaz o preležanom kovidu izdat prije minimum 14, a ne stariji od 210 dana.

Kada je o izolaciji riječ, kojoj podležu oboljeli, nema još zvaničnog uputstva.