Nikola Selaković

"Više od deset država spremno da povuče priznanje Kosova"

  • Izvor: Srna
  • 26.10.2021.22:18

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković rekao je da je više od deset država spremno da preispita svoje odluke o Kosovu i Metohiji.

"Za nama je godina u kojoj je Srbija, kao mala ali ponosna zemlja, riješena da ljubomorno čuva svoju političku samostalnost i vojnu neutralnost, bila prinuđena da se za svoje interese bori u jednom složenom i problemima bremenitom političkom okruženju", izjavio je Selaković za sutrašnje "Večernje novosti".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je ranije da, ukoliko bilo ko donese odluku o priznanju Kosova kao nezavisnog, istog trenutka Srbija će krenuti u kampanju povlačenja priznanja.

Kako su mediji pisali ranije, desetak država je spremno da povuče svoje odluke o priznanju Kosova ukoliko Priština krene u proces ponovnog priznavanja.

Vašingtonskim sporazumom potpisanim u septembru 2020. godine se samozvano Kosovo obavezalo da na 12 mjeseci obustavi svoja nastojanja da se pridruži međunarodnim organizacijama, a Srbija da obustavi svoju kampanju među državama o povlačenju njihovog priznanja nezavisnosti.