Članovi Odbora za boračka pitanja RSS-a

Više od 230 dokumenata ukazuje na krivicu Mahmuljina

  • Извор: СРНА
  • 13.11.2021. 16:54

Članovi Odbora za boračka pitanja Republičke stranke Srpske /RSS/ rekli su danas da su u posjedu 232 zvanična dokumenta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH o planiranoj i sprovedenoj akciji u Vozućoj 1995. godine u kojoj su zvjerski ubijeni srpski zarobljenici i civili, čime se dokazuje krivica tog korpusa Sakiba Mahmuljina.

Članovi Odbora su na konferenciji za novinare u Bijeljini izrazili nezadovoljstvo radom Suda i Tužilaštva BiH, posebno kada je riječ o poništenju presude Mahmuljinu.

Branislav Šušljik, koji je i član Glavnog odbora RSS-a, rekao je da su planirana meta Trećeg korpusa bili Zavidovići, Vozuća i Ozren, te da je Mahmuljin komandovao i naredio nečovječna ponašanja, ritualna klanja koje je napravio odred "El mudžahedin".

- Sud BiH odavno je prešao crvenu liniju tolerancije, a ovo sa poništenjem presude Mahmuljinu, je u najmanju ruku skandalozno. BiH i njeno pravosuđe će ući u istoriju svjetskog pravosuđa i biće korišteni u svim ekspertskim analizama pravnih naučnih institucija, ali kao negativan primjer - rekao je Šušljik.

On je istakao da od osnivanja Suda i Tužilaštva BiH na predmetima ratnih zločina postoji jasna selektivnost, usmjerena isključivo u pravcu da se srpski narod prikaže kao zločinački.

- A, znamo da je međunarodna ekspertska komisija utvrdila da genocida nije bilo - naglasio je Šušljik i ukazao na paradoks da je danas 48 Srba koji su osuđeni i optuženi za "genocid".

Šušljik je ocijenio da sve to ima dvije namjere - da se Srbima na teret stavi protekli rat, te da se dovede u pitanje postojanje Republike Srpske.

- RSS će posredstvom svog poslanika u parlamentu ukazati na nekoliko bitnih zaključaka koje treba da budu doneseni na tematskoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske - rekao je Šušljik.

Potpredsjednik stranke Ratomir Draganić, koji je ratni vojni invalid, odlikovani borac i komandant jedinice koja je više puta bila na vozućkom ratištu, pokazao je na konferenciji za novinare zapovjed komandanta Trećeg korpusa tzv. Armije BiH od 18. avgusta 1995. sa potpisom i pečatom Mahmuljina.

Draganić je naveo da je RSS u posjedu i akata nakon završetka operacije Trećeg korpusa, kojih je 232 - od izvještaja, preko naredbi, do organizovanja jedinica u okviru Korpusa.

On ističe da niko ne može reći, pa ni pravosuđe BiH da neko ko je izdao naredbu i bio organizator, nije odgovoran za ono što je učinila jedinica koja je bila u sastavu njegovog korpusa, kao i da Mahmuljin nije preduzeo neke radnje nakon izvršene operacije "Farz".

- Ovo pokazuje da je on naredio da se počine zločini u Vozući i Ozrenu - rekao je Draganić.

On podsjeća da je nosilac operacije bio Treći korpus tzv. Armije BiH, u čijem sastavu je bila i Sedma muslimanska brigada, u kojoj je bio odred "El mudžahedin" i oni su bili udarna pesnica ove aktivnosti, a glavni komandant je bio Mahmuljin.

Kada je Odbor došao do mnogih akata na kojima piše "vojna tajna", kaže Draganić, onda je jasno da i Sud i Tužilaštvo BiH treba da imaju i više ovakvih dokumenata, ocijenivši sramotnom prvostepenu presudu od 10 godina zatvora Mahmuljinu i njeno poništenje.

Draganić je, čitajući navode iz knjige jednog srpskog generala, napisane na osnovu dokumentacije, napomenuo da je Sedma muslimanska brigada dobila titulu "slavne viteške", a njen ratni komandant Šerif Patković uručio je 10. decembra 1992. Aliji Izetbegoviću Povelju počasnog komandanta ove brigade, koja je činila najveća zlodjela nad srpskim civilima i zarobljenim borcima.

- Širen je i kult da su pripadnici ove brigade u čijem sastavu je bio i odred "El Mudžahedin", pred polaske u akciju sami sebi klanjali dženazu - naveo je Draganić, koji smatra da to govori o njihovom moralu, odnosno o tome kako su vaspitavani da idu da poginu.

On je naveo da su odred "El mudžahedin" činili mudžahedini, kako iz islamskih, tako i drugih zemalja.

Draganić je pokazao i fotografiju sa koje se vidi da Alija Izetbegović odaje počast mudžahedinima nakon pokolja u Vozućoj 1995. godine.

Nenad Јovanović, sin poginulog srpskog borca koji je stradao na području Zavidovića, upitao je da li će porodice ikada dočekati pravdu i da li su srpske žrtve, uopšte, u sferi interesovanja Suda BiH, ukazujući da zločini, koje je Treći korpus tzv. Armije BiH počinio na području Vozuće i Zavidovića, nikada nisu dobili sudski epilog.

Јovanović je rekao da postoji dokumentacija koliko je u operaciji "Farz" zarobljeno civila, boraca, srpskog življa, kao i dokumentacija izjava zarobljenih, koji su svjesno predati odredu "El mudžahedin", sigurno ne sa ciljem da se sa njima postupa po Ženevskoj konferenciji, nego da budu ubijeni na najmonstruozniji način.

- Neki su završili u masovnim grobnicama, a nečiji posmrtni ostaci još nisu pronađeni. Ovdje imam dokumentaciju o nagrađenim jedinicama i pojedincima iz Trećeg korpusa takozvane Armije BiH od 10. novembra 1995, sa potpisom Mahmuljina. Na ovom spisku njega nema jer je predlagač, ali je dočekao da 25 godina nakon rata bude nagrađen od Suda BiH - rekao je Јovanović.

On je naveo da je činjenica da su pripadnici odreda "El mudžahedin" redom dobijali državljanstva BiH poslije rata, a neki od njih su učestvovali u terorističkim akcijama širom Evrope i SAD, te da bi o načinu na koji su ti ljudi dobijali državljanstva više mogao da kaže bošnjački član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović.

Apelaciono vijeće Suda BiH poništilo je prvostepenu presudu Mahmuljinu kojom je bio osuđen na 10 godina zatvora jer nije spriječio zločine koje su počinili pripadnici Odreda "El mudžahedin" na području Vozuće i Zavidovića.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)