Sve više Albanaca napušta Kosovo

Veteran OVK napao Tačija i Haradinaja: "Odlazim, nade za bolji život su ugašene"

16:08, 05.04.2019.
Izvor: Kurir
Thumbnail
Veteran bivše OVK i predsjednik Savjeta za odbranu boraca OVK Dževdet Ćerići odlučio je da napusti Kosovo, i podnio zahtjev za vizu u ambasadi jedne zapadne zemlje.

Svoju odluku je objavio na Fejsbuku:

"Danas sam podnio zahtjev za vizu na Zapad, sljedeće godine vjerujem da idem iz našeg voljenog Kosova. Nade za bolji život ovdje su se konačno ugasile", napisao je Ćerići.

Mnogi Albanci posljednjih godina žele vizu da bi pronašli bolju budućnost. U pet godina, od 2013. do 2017. godine, Kosovo je godišnje u prosjeku napuštalo 35.000 ljudi, odlazeći uglavnom u zemlje zapadne Evrope, navodi se u posljednjem izveštaju kosovskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovi podaci uključuju redovnu i neregularnu migraciju, a veliki broj ljudi migrirao je tražeći azil. Najveći trend kontinuiranog odlaska zabilježen je do 2016. godine, dok je kasnije primjetan znatan pad.

Najveći broj građana koji su migrirali sa Kosova tokom ovog perioda bio je u 2015. godini, kada je otišlo preko 75.000 ljudi. Dvije godine kasnije emigracija je opala na oko 12.000 građana!