Istorijski dio Srbije

Venecuela neće priznati samoproglašeno Kosovo

09:13, 04.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Venecuela nikad neće priznati samoproglašeno Kosovo, koje je istorijski dio Srbije, kao što je Krim istorijski dio Rusije, izjavila je otpravnik poslova Ambasade Venecuele u Beogradu Dija Nader de el Andari.

"Venecuela je u svim međunarodnim organizacijama uvijek bila na strani Srbije. Isto tako je Srbija na našoj strani", rekla je El Andari za beogradsku "Politiku", komentarišući podršku koju je samoproglašenom predsjedniku Venecuele Huanu Gvaidu pružio ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Bedžet Pacoli, sa nadom da će nova vlast priznati samoproglašeno Kosovo. 

Na pitanje da li strahuje od vojne intervencije u Venecueli, El Andarijeva je ocijenila da je moguće da Vašington neće intervenisati na direktan način, već će se "sakriti iza Kolumbije i Brazila". 

"Već šest godina SAD pokušavaju da izazovu građanski rat i nisu do sada uspjeli. U Jugoslaviji su religiju koristili da bi izazvali građanski rat, ali kod nas nije takva situacija", rekla je El Andarijeva. 

Ona je napomenula da je Gvaido marioneta SAD i mnogo poznatiji van Venecuele nego u samoj zemlji i istakla da predsjednik Venecuele Nikolas Maduro poziva na dijalog, ali da ga opozicija ne želi. 

"Najbolje rješenje bi možda bilo kada bi Meksiko, Urugvaj, Bolivija, zajedno sa EU, posredovali u dijalogu. Rusija se slaže sa tim. Ukoliko ne bude dijaloga izvjesno je da će doći do rata, ali je dijalog prvo rješenje", navela je El Andarijeva.