Aleksandar Vulin

"Velika Albanija" - prijetnja miru i stabilnosti Balkana

12:53, 05.10.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin ocijenio je danas da su kršenje odredaba međunarodnog prava, uz stvaranje "velike Albanije", glavni bezbjednosni izazov i prijetnja miru na Balkanu, a da je legitimno pravo Srbije da vodi računa o sunarodnicima gdje god da žive.

Vulin je upozorio i na licemjerje dijela međunarodne zajednice koja ćuti na izjave prištinskih i predstavnika Albanije o stvaranju "velike Albanije", kao i ponašanja u vezi sa takozvanom vojskom samoproglašenog Kosova, čijem stvaranju se Beograd snažno protivi. 

"Najozbiljnija pretnja miru na Balkanu je stvaranje nove države koja bi zauzimala i delove Srbije, Crne Gore, Makedonije, pa i Grčke", rekao je Vulin. 

Prema njegovim riječima, nova država koju pokušavaju da uspostave na etničkom i političkom prostoru drugih, s ciljem rješavanja albanskog nacionalnog pitanja, predstavlja opasnost po stabilnost na Balkanu. 

Vulin je rekao da, uprkos tome što ta takozvana vojska ne postoji, u nekim državama i sada ljude u uniformama nepostojeće vojske primaju kao izaslanike Ministarstva odbrane samoproglašenog Kosova. 

"Kada ambasadore ovde u Beogradu pitamo o tome, oni slegnu ramenima i kažu tako smo odlučili i tačka", rekao je Vulin i ukazao da to pokazuje i dvoličnost i gaženje međunarodnog prava, ali i opasnost po bezbjednost regiona.