Aleksandar Vulin

"Velika Albanija" - najveća bezbednosna prijetnja regionu

  • 10.05.2019. 17:13

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je u razgovoru sa ministrom odbrane Grčke Evangelosom Apostolakisom istakao da je stvaranje "velike Albanije" najveća bezbjednosna prijetnja Srbiji i regionu.

Vulin je rekao da je za Srbiju formiranje takozvane "vojske Kosova" apsolutno neprihvatljivo i predstavlja opasnost za cijeli region. 

On je naglasio da je, u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN, Kfor jedini garant bezbjednosti na prostoru Kosova i Metohije, saopšteno je iz Ministarsva odbrane Srbije. 

Vulin je istakao da je Srbija zahvalna Grčkoj za kontinuiranu podršku u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije na Kosovu i Metohiji, što je potvrda iskrenog prijateljstva dvije zemlje i dva naroda. 

On je rekao i da Srbija podržava politiku Grčke, kao i Prespanski sporazum postignut između te zemlje i Sjeverne Makedonije. 

Apostolakis, koji je prisustvovao vojnoj paradi u Nišu, čestitao je Vulinu na impresivnom prikazu koji su izveli pripadnici vojske i policije Srbije. 

On je potvrdio podršku Grčke teritorijalnom suverenitetu i integritetu Srbije i pohvalio mudru politiku predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u rješavanju pitanja Kosova i Metohije i izrazio očekivanje da će biti pronađeno kompromisno rješenje. 

Sagovornici su razmotrili trenutnu saradnju u oblasti odbrane i saglasili se da postoji prostor za njeno unapređenje, a kao najznačajnije oblasti saradnje istakli su održavanje zajedničkih vježbi. 

Istaknut je značaj učešća Vojske Srbije u borbenoj grupi "Helbrok" (HELBROC), gdje je Grčka vodeća nacija, u okviru koje će Vojska Srbije od sljedeće godine uzeti aktivno učešće, a za predstojeći period planirano je zajedničko učešće na vježbama "Mileks" i "Talos". 

Na sastanku je upućen poziv da se grčki oficiri školuju u srpskim vojnim školama. 

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок