Vatrogasac Stefan je spasio malog Vuka iz požara, a danas ga je krstio

  • 12.06.2021.15:48

Mala, ali odabrana grupa ljudi okupila se tokom prepodneva ispred Manastira Svetog arhangela Gavrila u Zemunu. Čekao se kum preslatkog, plavokosog dječaka koji je trebalo da bude kršten.

I ubrzo se i pojavio na stazi koja siječe park, visok, naočit momak u svečanoj uniformi vatrogasca, sa bijelim rukavicama na rukama i šapkom na glavi. Pošto se kumstvo, kažu, ne odbija, ni Stefan Čiča, mladi vatrogasac nije mogao da odbije Iviće da krsti njihovog Vuka, koga je jednog aprilskog sutona spasio iz zadimljene zgrade na Novom Beogradu.

Stefan se, čim je došao, pozdravio sa roditeljima dječaka, a njega je potom uzeo u ruke. Vuk je kuma, pričaće mu roditelji kad odraste, upoznao u nimalo naivnim okolnostima. Na 11. spratu solitera zapalile su se instalacije, ali su veći problem od požara bili produkti sagorevanja i stanari na spratovima iznad požara. Požar, je, na sreću, lokalizovan za 25 minuta. Stefan je iz zgrade na sigurno iznio malenog Vuka, a ostalo je zabilježeno da je tada rekao da je dijete bilo mirno, nije plakalo uprkos mraku i galami svuda okolo.

Maleni je danas, u svetloplavoj košulji, kao i njegov tata, i sa mašnom oko vrata, bio u centru pažnje svih.

Ko je mogao da nasluti da će jedan sasvim uobičajen dan doneti duhovnu vezu koja ostaje za cijeli život. Posao vatrogasca je neizvjestan, nikad ne znate šta će se desiti kad dođete u smenu. Da li će biti dosadan, dan bez nekog posebnog posla ili ćete možda ugroziti sopstveni život? Skoro svi mediji objavili su tog 18. aprila fotografiju vatrogasca, u “punoj ratnoj opremi” kako u naručju drži djetence. To mu je bilo prvo spasavanje te vrste.

Ovaj mladi čovek je od detinjstva opčinjen vatrogasnim pozivom, pa tu ljubav sutra možda prenese i na kumče, ko zna.

Stefanu se na licu vidi koliko ga je današnji dan usrećio.

– Ovo je bilo neplanirano, ja sam oduševljen, svaki komentar je suvišan, presrećan sam – kaže Stefan za Telegraf.rs.

Ivići, Nikola i Dejana, su oboje razmišljali u istom smjeru, kako da se, na neki način, oduže mladiću koji je bezbjedno iznio njihovo dijete iz zgrade.

– Razmišljali smo kako da se odužimo Stefanu, bili smo kod njega i upoznali se, pa kad smo se vratili kući iz vatrogasnog doma, popričali smo i predložili jedno drugom da Vuku Stefan bude kum – priča Nikola.

Osim što je kum, Stefan je i drug za ceo život, rekao je na kraju razgovora Nikola.