Nebojša Čović

Vašington zna za akcije u Kosovskoj Mitrovici

10:55, 23.11.2018.
Izvor: Srna
Thumbnail
Bivši predsjednik Koordinacionog tijela za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović izjavio je da Albanci na Kosmetu ne bi mogli da izvedu jutrošnju akciju bez podrške sa strane i dodao da se ništa tamo ne dešava bez znanja Vašingtona.

"Oni ne mogu ništa sami. Sve je to kreirano, u širem pojmu gledano, iz međunarodne zajednice, a ako suzimo, iz Amerike", rekao je Čović. 

Prema njegovim riječima, sve što se do sada dešavalo na Kosmetu, između ostalog i pogrom Srba 17. marta 2004. godine, nije se dešavalo bez znanja međunarodne zajednice, pa samim tim i Vašingtona, prenose beogradski mediji. 

On je dodao da u skladu sa tim ne očekuje nikakvu specijalnu reakciju Kfora na jutrošnja dešavanja. 

"Reći će da je sve u redu, kao i dosad", rekao je Čović i istakao da bi možda bilo i bolje da Kfora nema na Kosovu jer se onda Priština ne bi krila iza moćnijih sila i Srbija bi mogla da riješi problem.

On je rekao da je jutrošnja akcija ROSU u Sjevernoj Kosovskoj Mitrovici način na koji Albanci postižu svoje ciljeve. 

"To je ta tehnologija. Napravite novi problem, a sve prethodno gurnete u stranu. Ko se još seća sada `žute kuće`, Briselskog sporazuma, zajednice srpskih opština, suda za zločine OVK", rekao je Čović. 

On smatra da je ono što se dešava na Kosmetu svojevrstan pritisak na EU, a sve to funkcioniše, kako je naglasio, po principu da se onda iz Brisela zove Srbija kojoj se kaže da treba da popusti.