Varhelji posjetio institut "Batut" i donio vakcine protiv korona virusa

  • 03.05.2021. 20:32

Evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji predao je danas donaciju EU od 1.200 vakcina fajzer-bajontek Institutu za javno zdravlje Srbije "Milan Јovanović Batut" u Beogradu.

Varhelji je nakon obilaska Instituta rekao novinarima da su ove vakcine dio kontingenta od 651.000 doza "Fajzerovih" vakcina namijenjenih za imunizciju, prije svega, zdravstvenih radnika u regionu, koje će stići u naredne nepune dvije nedjelje.

On je objasnio da je Srbija već vakcinisala svoje zdravstvene radnike i da je zato dobila manje vakcina iz donacije koja nije dio "Kovaks" programa, i iz kojeg će vakcine namijenjene Srbiji stići tokom jula i avgusta.

"Moram da zahvalim Srbiji, jer ne samo da je uspješno organizovala vakcinisanje svojih građana, nego je donirala i 100.000 doza regionu. Sada je na nama da damo Srbiji dio tih vakcina. Siguran sam da takav gest Srbije cijeni ne samo region, nego i cijeli evropski kontinent", rekao je Varhelji.

On je pozvao sve stanovnike zapadnog Balkana da se vakcinišu, ističući da je to jedina garancija da će se pandemiji virusa korona stati na kraj.

Ministar za evropske integracije Srbije Јadranka Јoksimović istakla je da je Srbija prihvatila da od 651.000 vakcina namijenjenih cijelom regionu, dobije svega 36.000 doza koje će stizati do kraja avgusta po određenoj dinamici, a danas je stiglo 1.200.

"Dobili smo dosta manje od onoga što smo tražili, jer smo smatrali da medicinski radnici širom regiona treba da dobiju najveću podršku. Pristali smo računajući da je drugima potrebnije. Imamo dovoljno vakcina, ali svaka znači tako da smo i ove sa zadovoljstvom prihvatili", rekla je Јoksimovićeva.

Ona je zahvalila EU za dosadašnju pomoć i napomenula da je Srbija iz Fonda solidarnosti EU dobila 12 miliona evra bespovratne pomoći, što je iznos veći od onog koje su dobile neke članice Unije, a biće do kraja godine uplaćen u budžet Srbije.

Јoksimovićeva je zahvalila Varheljiju za napore koje je lično preduzeo da pokrene mašineriju EU da se više zainteresuje za cijeli zapadni Balkan, ali i za to što istinito i objektivno u svakom momentu govori o onome što je Srbija uradila takom pandemije i za svoje građane i za region.

Evropski komesar je posjetom Srbiji započeo turneju po zapadnom Balkanu, tokom koje će zemljama regiona uručiti vakcine i sa zvaničnicima razgovarati o odgovoru na pandemiju virusa korona i podršci EU.

Do avgusta će BiH dobiti najveći broj - 214.000, zatim slijedi Albanija 145.000, Sjeverna Makedonija 119.000, Kosovo i Metohija 95.000, Crna Gora 42.000 i Srbija 36.000.

Koordinaciju raspodjele vakcina donacije zapadnom Balkanu preuzela je Austrija.