Evropski komesar

Varhelji: EU želi da više bude angažovana na Balkanu

  • 08.10.2020. 21:25

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Oliver Varhelji rekao je poslije sastanka sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da EU želi dugoročno više da bude angažovana na zapadnom Balkanu i da je ekonomsko-investicioni plan za region dio slagalice nove strategije prema regionu i Srbiji.

Varhelji je na konferenciji za novinare poslije sastanka istakao da je ekonomsko-investicioni plan vrijedan devet milijardi evra u grantovima bespovratne pomoći i da će biti obezbijeđene finansijske garancije sa međunarodnim finansijskim partnerima.

Evropski komesar napomenuo je da je plan pomoći zapadnom Balkanu projektovan da ima regionalan efekat i da region i Srbija iz krize izazvane kovidom 19 izađu kao pobjednici, kao i da se promoviše zajedničko regionalno tržište.

"Cilj je da se promoviše zajedničko regionalno tržište, na osnovu plana Vučića i /albanskog premijera Edija/ Rame. To nam je potrebno da se maksimum izvuče iz plana. Izradili smo plan da svi iz regiona učestvuju u njemu", rekao je Varhelji.

On je naveo da na zapadnom Balkanu vidi neka "uska grla, poput nedostatka infrastrukture, zbog čega su promijenjene trgovinske rute".

"Željeznica, putevi, zelenija ekonomija...Mislimo da ovaj region može da raste kao cjelina. Ima veliki potencijal koji može da dovede i ljudski kapital i potrebne su nam veze među svim prestonicama", izjavio je Varhelji.

On je rekao da se tokom izrade plana pomoći zapadnom Balkanu fokusirao i na to da se pronađe način za nova radna mjesta, ali i odgovarajuću investicionu klimu.

Govoreći o Godišnjem izvještaju Evropske komisije o napretku Srbiji, Varhelji je naveo da je primijetio da je napravljen izvjestan napredak, ali da još mora da se uradi i poručio da Evropska komisija ohrabruje buduću Vladu Srbije da podrži hitno sprovođenje reformi "koje moraju da idu istovremeno sa investicijama, da bi mogle da se realizuju".

On je istakao da EU vladavini prava pridaje veliki značaj.

"Moraćemo da krenemo da radimo sa vladom da ubrzamo rad, kako bi postigli sve ciljeve, kako bi se nova poglavlja otvorila", izjavio je Varhelji.

On je ukazao da su EU i njene članice najveći investitor u regionu i u Srbiji, sa oko 70 odsto investicija, a da sa investicionim planom očekuje još dublju integraciju Srbije.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Емисија: На ивици терена (Р)

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.