Neprekidno pada snijeg

Vanredna situacija u četiri opštine: Snježni nanosi odsjekli sela

  • 11.01.2019. 09:33

U Novoj Varoši, Lučanima, Raški i Ivanjici na snazi je vanredna situacija zbog snijega koji je neprekidno padao dva dana.

Najviše snijega palo je u Novoj Varoši, Prijepolju, Novom Pazaru, Sjenici, Tutinu i Ivanjicu, zbog čega je na ovim putevima odvijanje saobraćaja i najteže, prenosi RTS. 

Obilne padavine, praćene olujnim snježnim nanosima, koje su prethodnih dana zahvatile opštinu Raška, dovele su do otežanog saobraćaja, uz česte prekide i zastoje. 

Više od desetak sela je potpuno ili djelimično odsječeno od ostatka opštine, a u većini seoskih škola nastava je potpuno obustavljena, dok je u matičnim školama zabilježeno povećano odsustvo učenika, navedeno je na sajtu opštine. 

Naročito su pogođena sela Gnjilica, Plešin, Crna Glava. 

Visina snježnog pokrivača iznosi od 50 do 100 centimetara, a probleme prave i smetovi koji na obroncima Golije i Kopaonika prelaze dva metra. 

"U Lučanima sneg pada neprekidno već četiri dana, pa iako je sva raspoloživa mehanizacija na terenu, to nije dovoljno da se priđe svim udaljenim selima u planinskim krajevima", kaže načelnik Štaba za vanredne situacije Zoran Vučićević. 

Snijeg je viši od 60 centimetara, a vjetar je stvorio nanose od jednog do jednog i po metra. Opština se obratila Vladi Srbije za pomoć od 10 tona naftnih derivata. 

Na sajtu opštine Ivanjica navedeno je da Jedinica za delovanje u nesrećama Crvenog krsta Ivanjica svakodnevno na terenu. 

Iz "Puteva Srbije" saopštavaju da se saobraćaj na državnim putevima u zemlji odvija otežano, te da je 1.800 putara na terenu 24 časa sa svim raspoloživim mašinama i kamionima za posipanje i čišćenje snijega. 

Oni apeluju da se bez prijeke potrebe ne kreće na put. 

U nižim predjelima na putevima koji spadaju u prvi prioritet čišćenja kolovoza, ima ugaženog snijega do pet centimetara, na području Bačke, Novog Sada, Rume, Zrenjanina, Pančeva, Valjeva, Mačve, Kolubare, Beograda, Požarevca, Kragujevca, Kruševca, Užica, Požege, Čačka, Zaječara, Niša i Vranja, saopšteno je iz Auto-moto saveza Srbije. 

Republički Hidrometeorološki zavod saopštio je da se popodne u većem dijelu zemlje, osim na sjeveru, očekuje postepeni prestanak padavina, a tokom noći i djelimično razvedravanje.

Тагови: