Izmjene zakona u Srbiji

Uskoro potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja djece

  • 11.04.2019. 07:38

Najnovijim izmjenama i dopunama Porodičnog zakona u Srbiji se uvodi potpuna zabrana fizičkog kažnjavanja i upotrebe fizičke sile prilikom vaspitanja djeteta.

To je najavio Dragan Vulević, posebni savjetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Smisao uvođenja ovih zabrana, međutim, nije kažnjavanje, već edukacija roditelja o nenasilnim metodama vaspitanja.

Vulević dodaje da niko neće ići u zatvor, niti će biti lišen roditeljskog prava, ako je dete dobilo ćušku, čvrgu ili udarac po zadnjici.

"Roditeljima će biti ponuđena edukacija o nenasilnim metodama vaspitanja, i to u okviru savjetovališta za brak i porodicu, razvojnih savjetovališta, škola za roditelje... Mi smo svesni da nećemo dobiti rezultate za godinu dana, jer je menjanje stavova i ponašanja proces za koji je potrebno vrijeme", rekao je Vulević za Politiku.

Vulević podsjeća da je sadašnjim zakonom već predviđeno (djelimičo) lišavanje roditeljskog prava ako roditelj kontinuirano sprovodi fizičko kažnjavanje, koje se može označiti kao zlostavljanje djeteta.

Cilj izmjena zakona jeste da u svijesti roditelja postoji ideja da je fizičko kažnjavanje djeteta zakonom zabranjeno i da u vaspitavanju mališana nije neophodno koristiti prut i demonstrirati zakon jačeg.

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.