Kosmet

UNS: Osuda zbog narušavanja slobode novinara

  • 05.10.2019. 17:22

Udruženje novinara Srbije (UNS) i UNS na Kosovu osudila su u zajedničkom saopštenju šestočasovno pritvaranje tročlane ekipe Radio Beograda u policijskoj stanici u južnoj Kosovskoj Mitrovici i višečasovno zadržavanje na administrativnom prelazu Jarinje novinarskih ekipa televizije "Pink" i agencije Tanjug, te zatražila da prestane maltertiranje novinara.

"UNS i UNS na Kosovu upozoravaju i da je vraćanje ekipe Radio Beograda posle pritvaranja u Severnu Mitrovicu s obrazloženjem da nije bezbedno da nastave put u Gračanicu, gde su krenuli, ograničavanje novinarskog rada ili priznanje da posao novinara na Kosovu nije bezbedan", navodi se u saopštenju.

U saopštenju novinarskih organizacija podsjeća se da je ekipa Prvog programa Radio Beograda sinoć javila da je bila privedena u policijskoj stanici u Južnoj Mitrovici.

"Javili su da ih je policija zaustavila, pretresla službeno vozilo RTS-a, da su muški deo ekipe pretresli kao kriminalce sa rukama na automobilu i raširenim nogama i da je cela ekipa odvedena na saslušanje u policiji u Južnoj Mitrovicu gde su im oduzeti telefoni", navedeno je u zajedničkom saopštenju.

Iz UNS-a i UNS-a na Kosovu su naveli da su juče popodne ekipe televizije "Pink" i agencije Tanjug zadržane bez ikakvog razloga na administrativnom prelazu Jarinje, a krenule su na Kosmet da izvještavaju o izborima.

UNS i UNS na Kosovu u saopštenju podsjećaju da je prije tri nedjelje ekipa RTS-a, koja se uputila za Sjevernu Kosovsku Mitrovicu zbog održavanja i televizijskog prenosa koncerta, na administrativnom prelazu Jarinje zadržana više od 20 časova.

Novinarska udruženja ističu da je riječ o "nedopustivom ograničavanju kretanja novinara i medijskih radnika kojima kosovske institucije grubo narušavaju slobodu medija".

"UNS i UNS na Kosovu obratiće se međunarodnim novinarskih organizacijama, kao i organizacijama koje se bore za slobodu medija i tražiti zaštitu od ovakvih postupaka", navodi se u zajedničkom saopštenju novinarskih udruženja.

Direktor Radio Beograda Milan Nedić pozvao je u pismu ambasadora i šefa delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija i šefa misije OEBS-a u Srbiji Andreu Oricija, kao i tu misiju na Kosmetu, Unmik i direktora Evroradija Grejama Diksona da osude pritvaranje epipe Radio Beograda tokom radnog zadatka uoči parlamentarnih izbora na Kosovu i Metohiji.

"U godini kada Radio Beograd obeležava 95. rođendan, kao najstariji elektronski medij na Balkanu, prvi put se susreće sa neosnovanim napadom, kojim se direktno sprečava sloboda kretanja ljudi, a posebno novinara i medijskih radnika, kao i sloboda javnog informisanja", navodi se u pismu.

U pismu se kao jedini razlog pritvaranja ekipe Radio Beograda navodi to što je službeno vozilo RTS-a imalo beogradske registracije.

"Molimo Vas da, u skladu s međunarodno priznatim evropskim normama i konvencijama koje važe u civilizovanom svetu, osudite ponašanje privremenih organa u Prištini, zatražite objašnjenje za ovakvo sramno i ničim izazvano ponašanje i zaštitite pravo novinara da objektivno i nepristrasno izveštavaju o vanrednim parlamentarnim izborima za poslanike kosovske skupštine i svim događajima na Kosovu i Metohiji", ističe se u pismu. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Наша Српска (Р)

    ''Емисија 'Наша Српска' доносе актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.