Tribina u Beogradu 

Ulazak BiH u NATO značio bi nestanak Republike Srpske

  • 18.04.2019. 17:29

Republika Srpska, koja kao i Srbija ima skupštinsku rezoluciju o vojnoj neutralnosti, nema političkih, ekonomskih i bezbjednosnih razloga da postane članica NATO-a, a ulazak BiH u tu alijansu značio bi nestanak Srpske, ocijenjeno je danas u Beogradu na tribini "Zašto Srpska neće u NATO".

Na tribini koju je organizovalo Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji ocijenjeno je da su građani, kao i sve parlamentarne političke stranke u Republici Srpskoj, jasno protiv priključenja Alijansi i zbog NATO agresije tokom devedesetih godina prošlog vijeka. 

Politikolog Aleksandar Pavić rekao je da je NATO glavni faktor nestabilnosti Evropi i na evroazijskom prostoru i da se ponaša, smatra on, onako kako se ponašao Treći rajh. 

"NATO ne predstavlja više vrijednosti koje su nama bliske, NATO države se guraju u militarizaciju i sve veće suzbijanje demokratije kao i nelegalne agresije i intervencije širom svijeta", rekao je Pavić.

Prema njegovim riječima, NATO države učestvuju i u organizovanju obojenih revolucija i stvaranju mnogo gore atmosfere u Evropi nego što je bila tokom hladnog rata. 

"I Srbija i Republika Srpska i srpski narod ne treba da budu dio toga", smatra Pavić. 

Profesor sa Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Aleksandar Vranješ ocijenio je da se davno među bošnjačkom elitom razvila teza da je jedina garancija opstanka BiH - članstvo u NATO-u. 

"Čak i kada novoimenovani ambasador SAD izjavi da je njegova država garant suvereniteta BiH, to za SDA izgleda nije dovoljno. Zato se postavlja pitanje zašto Bošnjaci baš u zapadnom vojnom savezu vide jedinu garanciju za opstanak BiH?", upitao je Vranješ. 

Prema njegovim riječima, odgovor je vjerovatno isti kao i na pitanje "zašto namjenska industrija u Federaciji BiH tajno proizvodi višak naoružanja". 

Vranješ smatra i da je očigledno da bošnjačka politička elita, na čelu sa SDA, vidi disciplinovanje Republike Srpske jedino uz prijetnju silom, nikako uz politički dogovor. 

Vojni analitičar Miroslav Lazanski, koji dijeli isti stav učesnika tribine o neulasku Republike Srpske u NATO, smatra i da BiH ulaskom u NATO ne bi dobila ništa kao što nije dobila ni Hrvatska, koja je deset godina članica Alijanse. 

On je rekao i da je NATO sada izrazito antiruski vojni savez i da ulazak u tu organizaciju ne bi bio racionalan potez, ni politički, ni ekonomski. 

Direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović rekao je da tribina organizovana radi pravilnog i pravovremenog predstavljanja ukupne situacije i političkih prilika u BiH. 

"Sve veći pritisci na Srbe i Srpsku da odustanu od sebe i pristanu da BiH, pa i Republika Srpska budu učlanjeni u NATO mogli bi se po načinu i sredstvima uporediti sa pritiscima koji su nam sa iste strane stizali u vrijeme kada su Srbi u BiH bili za ostanak u Jugoslaviji, a druga dva naroda za nezavisnost", rekao je on. 

Cicović je podsjetio i da je Narodna skupština Republike Srpske Rezolucijom o vojnoj neutralnosti obavezala sve srpske političare i stranke, kao i one koje predstavljaju Srpsku u zajedničkim organima u Sarajevu, pa i svakog građanina Srpske da nikada, nikako i nigdje ne učine bilo šta u suprotnosti sa tom rezolucijom. 

Cicović je rekao da NATO potpuno i svjesno ignoriše Rezoluciju Republike Srpske o vojnoj neutralnosti. 

"To jasno pokazuje koliko ta alijansa, da li zaslijepljena vojnom silom, ili u strahu od neke druge veće sile, ne želi da gubi vrijeme niti da se osvrće na bilo šta što bi moglo da ospori, a kamoli da onemogući potčinjavanje cijelog Balkana svojoj komandi", zaključio je Cicović. 

Na tribini su govorili i profesor Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci Predrag Ćeranić, akademik Darko Tanasković, univerzitetski profesor Nenad Kecmanović i profesor beogradskog Filozofskog fakulteta Slobodan Antonić. 

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.