Uhapšeni u akciji ROSU

Ukinut pritvor Srbima osumnjičenim za umiješanost u ubistvo Ivanovića

  • 06.12.2018. 16:13

Apelacioni sud Kosova poništio je odluku Osnovnog suda u Prištini o jednomjesečnom pritvoru Marku Rosiću, Nedeljku Spasojeviću i Dragiši Markoviću zbog navodne umiješanosti u ubistvo lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića, rekao je Srni advokat Dejan Vasić.

On kaže da je Apelacioni sud prihvatio žalbu odbrane i poništio odluku Osnovnog suda i predmet vratio na ponovno odlučivanje, uz obrazloženje da Specijalno tužilaštvo nije obrazložilo osnovanost sumnje da su trojica Srba umiješana u ubistvo Ivanovića.

Vasić je istakao da je Apelacioni sud naložio da Osnovni sud u ponovnom postupku od specijalnog tužioca dobije dokaze na kojima zasniva zahtjev za određivanje pritvora.

On navodi da je odbrana još na saslušanju, a potom i u Osnovnom sudu, upozoravala da se dokazi Specijalnog tužilaštva zasnivaju na medijskim izvještajima i da nema opipljivih dokaza o osnovanosti sumnje da su Rosić, Spasojević i Marković, umiješani u ubistvo Ivanovića.

Vasić kaže da bi u naredna 24 časa trebalo da dobije odluku Apelacionog suda u pisanoj formi poslije čega će u najkraćem roku morati ponovo da zasjeda Osnovni sud u Prištini.

Prethodno je četvrtom uhapšenom Srbinu Aleksandru Čurčiću ukinut jednomjesečni pritvor i određen kućni pritvor koji će trajati do 23. decembra.

Četvorica Srba uhapšena su 23. novembra u akciji Specijalne jedinice Rosu Kosovske policijske službe sprovedenoj u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice.

Rosić, Spasojević i Marković osumnjičeni su da su umiješani u ubistvo Ivanovića i da su počinili krivično djelo teško ubistvo, dok je Čurčić uhapšen zbog ometanja službenog lica.