Nesvakidašnja pljačka

Uhapšeni osumnjičeni za krađu lokomotive 

  • 12.09.2018. 22:53

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije u Beogradu priveli su pet osoba zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo teške krađe na štetu preduzeća "Železnice Srbije".

Petorica muškaraca, od kojih su dvojica starosti od 36 godina, dok su ostala trojica starosti 29, 28 i 24 godine, sumnjiče se da su 3. septembra ove godine ušli u zgradu "Ložionice" u Bulevaru vojvode Mišića u Beogradu, koja je u vlasništvu Železničkog muzeja, i brener aparatom isekli dijelove lokomotive "Pula".

Po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva, protiv njih će biti podnete krivične prijave u redovnom postupku.

Podsjećamo, oni su osumnjičeni  da su isjekli i ukrali lokomotivu stara 154 godine, neprocjenjive vrijednosti. Starija od "Železnica Srbije" isječena je i izneta u dijelovima iz depoa Železničkog muzeja još 31. avgusta! Unikatno šinsko vozilo iz muzejske kolekcije ukradeno je sa još nekoliko eksponata iz zgrade koja se nalazi ispod mosta Gazela u centru Beograda, a direktor muzeja Nenad Vojičić je rekao da su bili nemoćni da ovo spriječe.

"Dobio sam obaveštenje 31. avgusta uveče od čovjeka koji je povremeno obilazio halu, da je uhvatio ekipu od 16 ljudi, koji su brenerima sjekli lokomotivu. Oni su ga primjetili i htjeli da ga napadnu, ali im je pobjegao i otišao pravo u policijsku stanicu da prijavi krađu. Dok je policija došla, oni su već pobjegli," rekao Vojičić. 

Zgrada u kojoj su se vredni eksponati nalazili bila je pod zaštitom Republičkog zavoda za zaštitu spomenika, a za sigurnost artefakata koji su se ovde nalazili bio je odgovoran Muzej železnice. Depo se nalazio u sklopu Ložionice kod Mostarske petlje, koja planom izgradnje "Beograda na vodi" nije bila predviđena za rušenje, već je trebalo da postane objekat kulture - Art ložionica.

"Naši ljudi su sve do prije mjesec dana danonoćno obilazili ovaj prostor, sve dok ga nije preuzeo "Beograd na vodi. Neko je na miru radio danima, jer je jedna lokomotiva odnesena, a druga isječena u komade! Sada su nam 
uništili nešto što svijet nema. Svi su znali šta se nalazi u Depou muzeja, ali nisu ništa preduzeli da se lokomotive zaštite," priča Vojičić.  

Poslije krađe, Vojičić tvrdi da iz "Beograda na vodi" nije dobio nikakvo objašnjenje.

Kako nezvanično kažu iz "Beograda na vodi", oni nisu preuzeli pomenutu lokaciju i nisu bili nadležni za bezbjednost eksponata u depou.

Osim lokomotive, uništeno je i sedam strugova, dvije vertikalne bušilice i ručno kovani vagon.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+) (Р)

    ''''''''''Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина