Akcija BIA u Novom Pazaru

Uhapšen vehabija koji je pripremao teroristički napad

09:29, 16.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Pripadnik vehabijskog pokreta "Dava tim centar" Armin Alibašić, koji je uhapšen 13. januara u Novom Pazaru, spremao je teroristički napad u Srbiji, ali su ga u tome spriječili pripadnici Bezbjednosno-informativne agencije (BIA) i policija Srbije.

"Blic" navodi da je Alibašić nekoliko sati prije nego što je uhapšen bio u selu nadomak Đurđevih stupova gdje je i prethodnih godina vježbao borilačke vještine, izvodio taktičku vojnu obuku, vježbao kampovanje i preživljavanje. 

"Alibašić je praćen i zaustavljen u Novom Pazaru. Nosio je ranac u kojem je bila vazdušna puška sa optičkim nišanom i pripadajućim dijabolama. Za pojasom je imao nož, ali i USB memoriju", naveo je neimenovani sagovornik lista. 

Prema informacijama do kojih je došao "Blic", u potkrovlju porodične kuće Alibašića u Novom Pazaru policija je otkrila improvizovanu hemijsku laboratoriju sa većom količinom hemijskih supstanci, te elemente namijenjene za punjenje, kao što su metalni opiljci koji služe za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava. 

Pronađeni su i priručnik za pravljenje eksplozivnih naprava, bilješke o gradovima i njihovoj udaljenosti od Novog Pazara, zastave terorističke organizacije "Islamska država", mačete i nekoliko improvizovanih meta. 

"Alibašić je u prethodnom periodu pravio eksplozivne naprave koje je testirao u prirodi i tokom ribolova. Zato i postoji sumnja da je narednih dana planirao teroristički napad u našoj zemlji", kaže sagovornik lista. 

Alibašiću je određen pritvor, nakon čega će biti saslušan u tužilaštvu. 

List navodi da je jedan od lidera vehabijskog pokreta "Dava tim" Amir Biševac navodno komentarisao da je zabrinut za Alibašića "da ne uradi nešto što ne treba".