Uhapšen lažni vladika Naum: Držao liturgiju uprkos zabrani

07:41, 07.04.2020.
Izvor: Kurir
On je poslije odlaska naroda priveden na informativni razgovor i određena mu je mkera zadržavanja do nedkelje u 11 časova, nakon čega je dao izjavu javnom tužiocu u Mladenovcu.

Pripadnici policije uhapsili su u subotu horepiskopa eparhije raško-prizrenske u egzilu Nauma, jednog od sljedbenika raščinjenog vladike Artemija, inače pripadnika organizacije koju ne priznaje Srpska pravoslavna crkva.

Naum, inače starješina katakombalnog manastira Justina Ćelijskog u Barajevu, uhapšen je zbog kršenja mjere zabrane okupljanja više od dvije osobe u zatvorenoj prostoriji, a izrečena mu je i mjera pritvora. Kako saznajemo, za vrijeme liturgije u portu ovog manastira stigla je policija zbog kršenja mjere zabrane okupljanja.

Prema našim saznanjima, policija nije ulazila u manastir, ali je neke vjernike legitimisala nakon završetka liturgije.

On je nakon odlaska naroda priveden na informativni razgovor i određena mu je mjera zadržavanja do nedelje u 11 časova, nakon čega je dao izjavu javnom tužiocu u Mladenovcu.

Naum je juče pušten iz pritvora, dok će se krivični postupak protiv njega voditi redovnim putem.

Naumove pristalice su pripadnici nepriznate organizacije, koja ne pripada SPC, a eparhija raško-prizrenska u egzilu nastala je prije desetak godina, kada je dio monaštva napustio Eparhiju raško-prizrensku sa raščinjenim i iz SPC isključenim episkopom Artemijem.