Srbija

Ugostitelji sinoć zatvorili vrata u 22 časa: Broj prekršajnih naloga povećan skoro tri puta

  • Извор: Телеграф
  • 26.10.2021. 09:12

Sinoć je u Srbiji počelo kažnjavanje onih koji borave u zatvorenim ugostiteljskim objektima, a koji nemaju kovid propusnicu. Mnogi ugostiteljski objekti skratili su radno vrijeme do 22 časa, kaže pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Goran Stamenković.

Dr Goran Stamenković je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je u lokalima koji su radili poslije 22 časa uglavnom poštovana obaveza posjedovanja kovid propusnica, a građani su najčešće imali sertifikat o vakcinaciji.

Dodao je da je sinoć bio intenzivan inspekcijski nadzor, ali da su mnogi ugostiteljski objekti sami ograničili radno vrijeme i prestali da rade od 22 časa.

Ta je slika, kako kaže, zabilježena širom Srbije, od Vranja do Subotice.

- Da li to govori da su poslodavci nespremni zvog svojih zaposlenih koji možda nisu vakcinisani, to ćemo vidjeti. Mislim da to nije opravdanje, da se o ovome dosta dugo već priča i da je bilo vremena za dobre pripreme -  rekao je Stamenković.

Ističe da se obaveze prema državi moraju poštovati jer je ovo važna protivepidemijska mjera.

- Potrebno je da nam budu partneri. Ne da ih kažnjavamo, nego da osiguraju uslove, da poštuju kovid sertifikat i da svi ili budu vakcinisani ili budu provjereni, da bismo spriječili kovid 19 i ovo opterećenje zdravstvenog sistema - poručio je Stamenković.

Dodaje da se ne odustaje ni od dnevnih nadzora, da se kontrolišu tržni centri, hipermarketi, kao i javni saobraćaj.

Prema njegovim riječima, u toku prošle nedjelje bilo je preko 21.000 nadzora, skoro za 85 odsto više nego početkom mjeseca. Broj prekršajnih naloga povećan je skoro tri puta - samo prošle nedjelje pisano je skoro 500 prekršajnih naloga.

- Duplo je povećan broj prekršajnih naloga izrečenih ugostiteljskim objektima, a i dalje se krše mjere. Čak 22 pravna lica i preduzetnika je kažnjeno, nemali broj u trgovinskim objektima - 32 vlasnika, odnosno pravna lica, od 198 prekršajnih naloga, tu su i korona redari. I u javnom saobraćaju je kažnjeno 11 prevoznika -  rekao je Stamenković.

Тагови: