Vršnjačko nasilje u školi

Učenik trećeg razreda tukao i davio druga iz razreda

  • 07.09.2018. 07:40

U osnovnoj školi “Heroj Radmila Šišković“ u Smederevskoj Palanci u utorak, samo dan nakon što je počela nova školska godina dogodilo se stravično vršnjačko nasilje u kojem je povrede zadobio učenik trećeg razreda te škole.

"Moj sin je zadobio povrede za vrijeme malog odmora, poslije prvog časa. Učiteljica je otišla do kancelarije na 5 minuta, a djeca je trebalo sljedeći čas imaju engleski sa drugom nastavnicom. Moje dijete je sjedilo na svom mjestu, a dječak iz odjeljenja mu je prišao i uzeo flašicu. On je potrčao da je uzme nazad i rekao tom djetetu da mu vrati. U tom trenutku je došlo do nasilja", kaže Ana Otašević, majka dječaka koji ide u odjeljenje III1.

Majka tvrdi da je dječak koji je napao njegovog sina već pokazivao znake nasilja.

"Tada ga je taj drugi dječak udario i bacio na pod i počeo da ga davi. Sreća je što su dva drugara vidjela šta se dešava i razdvojila ih nekako. Da nije bilo tako ko zna kako bi se sve završilo. Ovo nije prvi put da je on napadnut od strane drugova. Sada je počeo da se povlači u sebe i da ćuti o onome što mu se dešava. Kada sam ga pitala zašto mi ne priča, rekao mi je da se plaši jer je ako kaže opet će dobiti batine", navela je majka i dodala da su dječaka morali da odvedu kod doktora.

"Išli smo kod ljekara, jer je djetetu bilo jako loše. Od stresa mu je šećer bio 8,5. Sin mi je istraumiran i juče je morao i kod psihologa da ide, jer od tolikih maltretiranja on se povlači u sebe i nekada neće da kaže šta je pretrpio u školi. Morao je da odradi komplet laboratoriju kako bi vidjeli da li je sve u redu.Ovo nije prvi put da mi dijete ovako prolazi i nije prvi put da se žalim direktoru i nadležnima u školi, ali se nadam da će biti posljednji. Nadam se da će sada neko nešto preduzeti", zaključuje majka.

Oglasio je i direktor škole Miroslav Mihajlović koji je naveo da je potupak u toku 

"Sve što je predviđeno protokolom o postupanju u ustanovi se primjenjuje. Pokrenut je vaspitno-disciplinski postupak. Obaviješteno je Ministarstvo prosvjete i ostale institucije", naveo je Mihajlović.


Početak školske godine u Srbiji obilježila je kampanja na društvenim mrežama sa ciljem skretanja pažnje na problem vršnjačkog nasilja iza koje stoji Udruženje ,,Drug nije meta" koje se još od 2015. godine bavi prevencijom. Instagram i Fejsbuk bili su preplavljani fotografijama koje ukazuju na problem vršnjačkog nasilja i značaj prijateljstva - brojni pjevači, glumci, sportisti, novinari, TV lica, blogeri i insfluenseri uključili su se u kampanju i poslali poruku prijateljstva sa svojih profila na društvenim mrežama. 

  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.