Bedžet Pacoli

U utorak glasanje o prijemu Kosova u Interpol

  • 18.11.2018. 14:35

Ministar spoljnih poslova samoproglašenog Kosova Bedžet Pacoli rekao je da je Generalna skupština Interpol-a počela dobro i da je potvrđeno razmatranje zahtjeva Kosova za prijem u svjetskoj policijskoj organizaciji o kojem će se glasati u utorak.

On je na svom nalogu na društvenoj mreži Fejsbuk napisao da je cilj Kosova "borba protiv međunarodnog organizovanog kriminala i terorizma".

Na zasjedanju će se glasati za novog predsjednika Interpola, nakon što je Kinez Meng Hongvej, podnio ostavku pošto je Kina saopštila da je pod istragom.

Samoproglašeno Kosovo je i prošle godine podnijelo molbu za prijem u Interpol, ali je premijer Kosova Ramuš Haradinaj nedjelju dana prije generalne skupštine u Kini povukao zahtjev zbog nedostatka glasova podrške i kako je tada objasnio i na zahtjev nekih saveznika.

U Prištini ocjenjuju da imaju realne šanse da takozvano Kosovo ove godine postane dio svetske policijske organizacije, dok istovremeno ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić smatra da takozvano Kosovo, uprkos tvrdnjama vlasti u Prištini, nema ni blizu dovoljno glasova da bi postalo članica Interpola.

Generalnu skupštinu Interpola čine delegati koje imenuju vlade zemalja članica, ona zasjeda jednom godišnje i donosi sve važnije odluke koje se tiču generalne politike, resursa potrebnih za međunarodnu saradnju, metoda rada, finansiranja i programa aktivnosti, kao i o prijemu novih članica.

Odluke se obično donose prostom većinom u formi rezolucija, a svaka od 192 zemlje članice ima jedan glas.

Na prošlogodišnjoj generalnoj skupštini primljene su dvije nove članice Solomonska Ostrva i Palestina. Po ocjeni analitičara, prijemom Palestine čini se da više nema argumenata za tvrdnju da članica Interpola može da postane samo zemlja čija je državnost nesporna.