U toku rad na srpskom testu za detekciju virusa korona

  • 16. Mar 2021.11:43

Tim profesora Hemijskog fakulteta u Beogradu Tanje Ćirković Veličković radi na razvoju brzog antigenskog testa za detekciju virusa korona čije komponente će se proizvoditi u Srbiji.

Veličkovićeva je navela da je prednost antigenskih testova u odnosu na pi-si-ar test taj što se rezultati dobijaju u roku od nekoliko sati, a jednostavniji su i jeftiniji.

"Mana ovih testova je da nije dovoljno osetljiv, potrebno je da se virus razvije u organizmu da napravi dovoljno proteina da bi moglo da se detektuje", kaže Veličkovićeva, koja je i dopisni član SANU.

Ona objašnjava da će napraviti prototip standardnog antigenskog testa, a cilj je da se on unaprijedi kako bi se podigao nivo detekcije virusa, čime bi se dobio hibrid imunometode i pi-si-ar medode koji će imati visoku osjetljivost.

"Ovakvih testova još uvek nema u svetu, oni se primenjuju u detekciji toksina", rekla je Veličkovićeva za RTS.

Ona očekuje da će osnovni prototip biti proizveden do kraja godine, a rad na ovom projektu počeo je prije tri mjeseca.

"Virus korona ima četiri glavna proteina. Jedan od njih za koje svi znaju vrlo brzo mutira, ali mi smo odabrali drugi protein pa ćemo imati manje problema u njegovoj detekciji, a sa druge strane on se jako sporo menja i u naučnim krugovima se zove visoko konzerviran protein", objasnila je Veličkovićeva.

Ona je navela primer da je sada za pi-si-ar potrebno 12 do 24 sata, a da testovi koje oni razvijaju mogu biti gotovi i za 15 minuta.

Projekat pod nazivom KAPSIDO organizovan je u okviru Specijalnog programa istraživanja virusa korona finansira Fond za nauku.

Tagovi: