Parole "UČK"

U Štrpcu nova prijetnja Srbima

  • 27.08.2019. 12:06

Kancelarija Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila ispisivanje parola "UČK" /OVK/ na prilazima Štrpcu, ocjenjujući da se to ne može shvatiti drugačije, nego kao otvorena prijetnja Srbima u najjužnijoj enklavi na području Kosova i Metohije.

"Najoštrije osuđujemo ovaj bestijalni pokušaj da se Srbi u Štrpcu zastraše i pozivamo nadležne u pokrajini da reaguju kako bi se suzbilo šovinističko divljanje na Kosovu i Metohiji", saopšteno je iz Kancelarije. 

U saopštenju se dodaje da se ostvaruju slutnje da će predizborna kampanja na Kosovu i Metohiji biti takmičenje u ekstremizmu i mržnji prema Srbima. 

Kancelarija za Kosovo i Metohiju zahtijeva od svih albanskih političkih aktera da "ne dovode u opasnost srpski narod zarad kratkotrajnih političkih ciljeva". 

"Da ovde nije reč o bezopasnom izgredu, već o organizovanoj akciji zastrašivanja, potvrđuje činjenica da je u okolini Štrpca nekoliko saobraćajnih znakova sa nazivom mjesta jednovremeno vandalizovano i ispisano parolama `UČK`", dodaje se u saopštenju. 

U saopštenju se podsjeća da su Srbi u opštini Štrpce u prošlosti teško stradali od ruku albanskih ekstremista i dodaje da svako evociranje sjećanja na zločine koje su nad srpskim narodom počinili teroristi OVK može imati opasne i nesagledive posljedice. 

"Apelujemo da naši sunarodnici u opštini Štrpce ne nasjedaju na ovakve ili slične provokacije i da imaju poverenje u rešenost i sposobnost Srbije da zaštiti svoje građane u bilo kom delu južne pokrajine", dodaju iz Kancelarije.

Тагови:
  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)