"Slučaj Gruevski"

U Srbiji sve urađeno po zakonu

  • 19.11.2018. 23:53

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je bivši makedonski premijer Nikola Gruvski sa regularnim dokumentima ušao u Srbiju, da u tom trenutku nikakva potjernica protiv njega nije bila raspisana te da je u Srbiji učinjeno sve u skladu sa zakonom i da Srbija njemu nije bila nikakav jatak.

Onima koji kažu da za slučaj Gruveski treba da se pitaju Albanija, Crna Gora i Srbija Vučić odgovara da je pravo pitanje kako je Gruevski izašao iz Makedonije, da li ga je Makedonija tada gonila ili ne.

U emisiji "Ćirlilica" Hepi TV, on je detaljno obajsnio šta se događalo sa Gruevskim.

"Dana 11. 11. tokom noći, negde između jedan i dva, nemamo zvanične podatke, lice Nikola Gruveski ulazi na teritoriju Albanije, legitimisavši se i u pratnji dva lica mađarske nacionalnosti. Potom ulazi u Crnu Goru na prelazu Božaj, ponovo sa regularnim dokumentima i sa pasavnom izdatim u mađarskoj ambasadi u Tirani.

Nakon toga, 11. 11. ulazi u Srbiju sa regularnom ličnom kartom i u pratnji ta ista dva lica, a zatim 12. 11. u 5. 11 sati imenovano lice napustilo je Srbiju na prelazu Horgoš sa pasavanom br. 100.501 izdatim u Tirani, sa ličnom kartom i u pratnji lica sa diplomatskim dokumentima i diplomatskim vozilom", naveo je Vučić.

Ističe da u tom momentu nikakva potjernica za Gruveskim ne postoji.

"Tek 13. 11. u 19, 35 od Interpola Skoplje dostavlja nam se poternica. Dakle, da smo ga zaustavili to bi bila otmica Gruevskog sa naše strane", navodi Vučić.

"Tri dana kansije! Koga vi zavitlavate, tražite da Srbija hapse ljude bez poternice, da li mislite da smo mi divlje pleme, da li to od Srbije očekujete umesto da se pitate koga ste pustili i zašto ste toliko čekali", rekao je predsjednik Srbije.

On je dodao da je "ovim aiz Srbije" pustio da se "ispucaju sa glupostima" po novinama i TV i da onda izađe sa činjenicama.

"Sve je urađeno u skladu sa zakonom i Crnoj Gori i u Srbiji i šta ćemo sad?", rekao je on, podsjetivši da je i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić isto tako nabavio automobil.

Dodao je da nema nikakvog razloga za njegovo hapšenje jer Tadić nije ostvario nikakvu protivpravnu korist, a auto je ostao državi.

Na pitanje kada se poslednji put čuo sa Gruevskim rekao je da je to bilo za vrijeme nereda u Sobranju, kada ga je Gruevski iz Beča molio da apeluje na smirivanje situacije, i još jednom posle toga u vezi sa Evropskom narodnom partijom.

Dodao je i da je sa makedonskim premijerom Zoranom Zaevim uspostavljena normalna komuniakcija.

"Srbija nema nikave pretenzije ka Makedoniji niti ima nekakav problem. Oni su nama jedna od najbližih naroda i iamćemo sa njima najbolje odnose i u budućnosti", zaključio je Vučić.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.