U Srbiji se pojavila afrička kuga, situacija ozbiljna

17:33, 18.09.2020.
Izvor: novosti.rs
U Timočkom dijelu opštine Negotin se pojavila afrička kuga svinja kod domaćih svinja što su potvrdili i rezultati analize.

Ovaj virus, za koji ne postoji vakcina kao preventiva, pojavio se u selu Aleksandrovac zbog čega je donijeto rješenje o proglašenju zaraženog područja oko ovog timočkog sela u poluprečniku od tri kilometra.

Ovo se odnosi na Aleksandrovac, ali i na susjedna sela Kovilovo, Rajac i Crnomasnicu, koji su, takođe, proglašeni zaraženim područjem.

Rješenjem Ministarstva poljoprivrede šumarstva i vodoprivrede, Uprave za veterinu, područje poluprečnika od najmanje 10 kilometara oko žarišta zaraze u Aleksandrovcu proglašeno je ugroženim od zarazne bolesti afričke kuge svinja.

- Opština Negotin jedina je u Srbiji gdje je registrovana bolest na domaćim svinjama, te se mora shvatiti ozbiljnost situacije. Neophodno je preduzeti sve mjere na suzbijanju širenja zaraze i edukaciju stanovništva da sve sumnjive slučajeve oboljenja na svinjama prijave i da leševe ne ukopavaju sami – poručuju iz Štaba za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin.

Članovi Štaba su usvojili zaključak kojim se nalaže Odeljenju za budžet, finansije i lokalnu poresku administraciju da obezbijedi sredstva iz budžeta za potrebe angažovanja Javnog komunalnog preduzeća „Badnjevo“ za uklanjanje, odvoženje i zakopavanje leševa svinja na stočnom groblju u selu Braćevac, ali i za sve ostale mjere koje bude naložila Republička veterinarska inspekcija i lokalni krizni štab.

Takođe, donijeta je i preporuka da se u sprovođenje naloženih mjera aktivno uključe svi predsjednici savjeta mjesnih zajednica na ugroženom području, savjeti ovih sela, kao i referenti matičnih područja.