Virus korona

U Srbiji preminulo pet zdravstvenih radnika

  • 16.04.2020. 15:38

Do danas u 15 sati imamo 445 pozitivnih na prisustvo virusa, 3.511 hospitalizovano, 120 osoba je na respiratoru. Testirane su 29.472 osobe, preminule su još četiri osobe, najnoviji su i dramatični podaci o korona virusu u Srbiji.

Niš je najdramatičniji grad, u kojem je formiran i novi krizni štab.

- Podaci za specijalnu psihijatrijsku bolnicu Gornja toponica bile su 44 osobe koje su imale simptome respiratorne infekcije i zadovoljavale su definiciju slučaja za testiranje, i analize su pokazale da su kod 6 zdravstvenih radnika potvrđene analize, i kod 2 pacijenta. U ovom momentu 318 pacijenta i 152 zdravstvena radnika iz ove bolnice nalaze se u izolaciji. Uz intenzivno istraživanje, sprovedene su mjere zdravstvenog nadzora i izolacije.  U posljednjih sedam dana niko od pacijenata i zdravstvenih radnika nije ispoljio znake respiratrorne infekcije - rekla je dr Darija Kisić Tepavčević.

Pravićemo bolnice i na istoku Srbije

Klinički centar liječi teške i srednje teške pacijente, a lakši pacijenti se liječe u privremenim bolnicama.

- Nije mi najjasnije da neko tvrdi da nije primljen, mi takvih pritužbi nismo imali. Bez obzira što smo imali situaciju da se 151 korisnik gerontološkog centra i četiri radnika prime, imamo mjesta. Proširujemo kapacitete privremenih bolnica. Raspolažemo još sa 700 mesta da smjestimo moguće pacijente iz južne Srbije. Kovid bolnica u Leskovcu će moći da primi 220 pacijenata, a ako bude potrebe, eventualno i u nekim gradovima istočne Srbije ćemo da formiramo bolnice - rekao je dr Branislav Tiodorović.

Nikakvog propusta nije bilo u Blacu 

- U Trbunjama stalno se prati situacija, a u Blacu nije bilo propusta. Imamo u toj instituciji 27 radnika, ali moramo da ponovimo testiranje. U ovom trenutku nemamo štićenika u tom domu koji pokazuju neke ozbiljne znake oboljenja, a to je iznenađujuće i za ljekare. Ponavljanjem testova, provjerićemo je li ta situacija pod kontrolom - objasnio je Tiodorović.

Oboljevanje zdravstvenih radnika

- Na današnji dan od 5.318 ukupnog broja zdravstvenih radnika, kod 583 je potvrđena bolest. Taj procenat je sličan kao u drugim zemljama - istakla je dr Kisić Tepavčević.

Hospitalizovana su 382 zdravstvena radnika, a pet njih je preminulo od posljedica infekcije.

(Telegraf)

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.