Beogradski institut "Batut"

"U Srbiji niko nema virus korona"

  • 25.02.2020. 20:33

U Srbiji niko nema virus korona, a za šest osoba za koje se sumnjalo da su zaražene testovi su pokazali da nemaju taj virus, rekla je zamjenik direktora beogradskog Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević.

- U toku današnjeg dana kod šest osoba se sumnjalo na potencijalno prisustvo virusa korona, ali je utvrđeno da ga nemaju - rekla je Tepavčevićeva za RTS i dodala da se na na rezultate analize čeka dva-tri sata.

Ona je objasnila šta znači odluka "Batuta" da podigne stepen rizika od pojave ovog virusa na umjeren, navodeći da postoje žarišne transmisije i van područja Kine, a to su Јužna Koreja, Јapan, Singapur, Iran i Italija.

- Samim tim što se virus korona nalazi bliže zemljama sa kojima se direktno graničimo i stepen unosa rizika je veći nego kada je bio na području Kine - navela je Tepavčevićeva.

Govoreći o načinima prenošenja ovog virusa, Tepavčevićeva je navela da osoba koja je inficirana može da u okolinu izlučuje virus kašljanjem, kijanjem, ali i pričanjem, pa i disanjem.

- To je najjednostavniji put prenošenja, praktično nikakve opšte mjere ne mogu da budu apsolutna zaštita od virusa ukoliko nema vakcine - istakla je ona.

Тагови: