Prvi međunarodni sudija na Kosovu i Metohiji

U pravosuđu nema pravde za Srbe

  • 03.12.2018. 09:31

Prvi međunarodni sudija na Kosovu i Metohiji po dolasku Unmika Krister Karphamar izjavio je da je ubrzo po dolasku shvatio da u kosovskom pravosuđu nema pravde za Srbe.

"Bavio sam se teškim krivičnim slučajevima na Kosovu. Brzo sam se uvjerio da Srbi nisu imali nikakve šanse da dobiju nikakvu pravdu na tamošnjim sudovima. Albanci koji su počinili teške zločine nad Srbima su oslobađani, a mnogi Srbi su bili osuđeni bez pravičnog suđenja", rekao je Karphamar za "Večernje novosti". 

On je istakao da ne vjeruje da će Specijalni sud za zločine OVK u Hagu procesuirati stotine odgovornih za stradanja Srba na Kosovu i Metohiji po dolasku međunarodne misije 1999. godine. 

Karphamar, prvi imenovani sudija UN u takozvanom kosovskom pravosuđu, koji je na dužnost stupio u vrijeme administracije Unmika pod Bernarom Kušnerom istakao je da nije bio iznenađen kada je Švajcarac Dik Marti 2010. godine označio albanske lidere Hašima Tačija i Ramuša Haradinaja kao vođe kriminalnih klanova koji su odgovorni za stradanje Srba. 

Ovaj švedski sudija naveo je da je njegov zadatak bio da uz profesionalce albanske nacionalnosti učestvuje u procesuiranju odgovornih za "kriminalne i ratne zločine" koji su se događali na Kosovu i Metohiji 1999. godine i poslije toga. 

Iz Pokrajine je, kako je rekao, otišao poslije šoka koji je doživio vodeći istragu za podmetanje bombe pod autobus "Niš ekspresa" u februaru 2001. godine, kada je poginulo 12, a ranjeno 40 Srba. 

"Na osnovu DNK dokaza na mjestu događaja u Livadicama utvrđeno je da je jedan od potencijalnih krivaca Fljorim Ejupi. Tražio sam da on i još trojica osumnjičenih, bivši pripadnici OVK, budu odvedeni u pritvor UN gdje bi se nastavila istraga. Međutim, oni su prebačeni u američku bazu Bondstil, u navodno najsigurnije mjesto na Kosmetu, odakle je Ejupi pobjegao", rekao je Karphamar. 

Prema njegovim riječima, saznalo se da je Ejupija ranije obučavala CIA.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.