Mitrovdan

U Кosovskoj Mitrovici obilježena gradska i hramovna slava

  • 08.11.2019. 14:35

Povodom obilježavanja gradske slave – Mitrovdana, Svetu arhijerejsku liturgiju u hramu Svetog Dimitrija služio je episkop raško – prizrenski vladika Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva eparhije i crkvenog hora “Branislav Nušić”. Obeležavanju gradske slave prisustvuje i direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić, kao i Milorad Arlov, predsjednik banjalučkog Odbora za pomoć Srbima na КiM.

 

Obraćajući se okupljenom vjernicima vladika Teodosije je rekao da čovjek ne može učiniti više od služenja Svete liturgije i da se u smirenju trebamo predati volji Božijoj.

“Ništa nema veće što mi možemo kao ljudi prineti Gospodu nego da služimo Svetu liturgiju i da se u smirenju predamo volji Božijoj jer Gospod čini ono što mi nismo u mogućnosti, da nas Gospod zaštiti, da nas Gospod brani da nas Gospod zadrži na putu našem” rekao je vladika.

“Sveti mučenik Dimitrije se danas slavi u cijelom vaseljenju, a najviše u njegovom gradu – Solunu, gdje je bio vojvoda i gdje je stradao za pravdu Božiju, istinu i život večni. Nije htio da se odrekne živoga Boga i sve je žrtvovao, sve svoje što je imao kako bi sačuvao biser” dodao je on.

Sveti mučenik Dimitrije je poput Svetog Stefana i Svetog Georgija je iz ljubavi prema Hristu dao svoj život.

Episkop raško-prizrenski Teodosije je rekao da današnji dan šalje poruku da više pazimo na sebe, svoj obraz, vjeru i ono što su nam preci ostavili.

“Današnji dan nam šalje poruku, braćo i sestre, da u našem vremenu u kojem živimo više pazimo na svoju vjeru, svoj obraz, na ono što su nam naši preci ostavili. Možemo svoj život izgubiti ali dušu ne smijemo, jer ovaj život je privremen i smrt nije kraj već samo prelaz iz ovog života u vječni. Ako služimo grijehu onda smo mrtvi i za ovaj i za budući život” rekao je vladika.

Dodaje da današnji praznik poručuje da se uzdamo i vjerujemo u Boga.

Od 10 i 30 krenule su litije kroz grad, nakon kojih je usledilo rezanje slavskog kolača na glavnom gradskom trgu.

Već nekoliko godina, istovremeno se najmlađim Mitrovčanima dijeli pogača u koju je umiješen zlatnik – dar Odbora za pomoć Srbima na КiM iz Banjaluke.

Predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Кosovu i Metohiji iz Republike Srpske Milorad Arlov je prenio pozdrave iz Republike Srpske i poručio da ostanemo jaki i snažni te da će Republika Srpska uvijek biti uz svoj narod na КiM.

“Odbor je već petu godinu za redom obezbijedio zlatnik sa likom Svetog Dimitrija i to ćemo nastaviti da radimo i sljedeće godine. Neka vas Bog čuva i znajte da je Republika Srpska sa vama. Hvala vam što postojite i što čuvate naše Кosovo i Metohiju“ rekao je Arlov.

Arlov je sedmogodišnjem Vuku Pavloviću, koji je ovogodišnji dobitnik zlatnika, uručio i šal sa natpisom Republike Srpske.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić je građanima, vjernicima i prusitnima čestitao gradsku slavu i poručio da je Кosovska Mitrovica jedan od temelja na kojima počiva srpski narod.

Nakon rezanja slavskog kolača u centru Кosovske Mitrovice, episkop raško-prizrenski je osveštao novoizgrađenu crkvenu trpezariju u porti hrama Svetog Dimitrija u kojima je po prvi put posle 16 godina održan slavski ručak.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок