Predrag Kon

U januaru sedmične isporuke Fajzerovih vakcina

  • 26.12.2020. 11:57

Epidemiolog Predrag Kon najavio je da će tokom januara u Srbiju svake sedmice dolaziti nove količine Fajzerove vakcine protiv virusa korona, što znači oko 50.000 doza, a da se u februaru očekuje duplo veći broj doza.

Kon, koji je član vladinog Kriznog štaba za borbu protiv virusa korona, rekao je da je Srbija u prvom kvartalu očekivala 340.000 doza vakcine, uključujući i kineske i ruske vakcine, ali da će stići oko 290.000, jer Fajzer ne uspijeva da isporuči sve tražene količine.

"Očekuje se i dalji rad Agencije za lijekove i medicinska sredstva, testiranja uzoraka (kineskog i ruskog proizvođača) koje su dobili... Ne možemo očekivati da svaki dom zdravlja ima sve tri vrste vakcine. Ako neko želi vakcinu isključivo jednog proizvođača, onda će možda morati da sačeka", rekao je Kon za Nova S.

Kon je rekao da Srbija godinama sprovodi vakcinaciju protiv gripa sa oko 300.000 doza, što znači da će približne brojeve ostvariti već tokom prvog tromjesečja.

Govoreći o epidemiološkim mjerama, Kon je najavio da će u ponedjeljak, 28. decembra, biti saopšteno koja će ograničenja biti na snazi za predstojeće praznike.

"Svi smo spremni da javno kažemo da smo protiv popuštanja i proslave Nove godine. Bolnice su i dalje pune, imamo veliki broj ljudi na intenzivnoj njezi i na respiratoru... Slavlje uz pevanje je potpuno neprihvatljivo i nikako ne smije da budu dozvoljeno", rekao je Kon.

On je naveo i da se poslije Fajzerove vakcine protiv korone, koju je primio prije nekoliko dana, osjeća dobro, a da su bolovi u ruci trajali samo jedan dan.

"Već nedjelju dana nakon druge doze postoji zaštita, a antitijela počinju da se stvaraju nakon dvije nedjelje", dodao je Kon.