Nenad Popović

U dogovor Beograda i Prištine uključiti Rusiju, Kinu, EU i SAD

  • 18.02.2019. 10:22

Ministar za inovacije i tenhološki razvoj Srbije Nenad Popović smatra da su briselski pregovori Beograda i Prištine o Kosovu i Metohiji propali i da su potrebni novi, uz učešće Amerike, Rusije, EU i Kine.

"Pregovori o Kosovu moraju da krenu iz početka i u njima treba da učestvuju one sile koje jedino mogu da dovedu do rešenja prihvatljivog i za Srbe i za Albance", rekao je Popović za "Večernje novosti". 

Popović kaže da je ubijeđen da bi Rusija prihvatila da se uključi u pregovore o Kosovu, ako bi to Srbija od nje zvanično zatražila. 

On je ocijenio da su briselski pregovori propali onog trenutka kada je EU pokazala da nema kapaciteta da obuzda Prištinu u odlukama o formiranju takozvane vojske Kosova i uvođenju taksa za robu iz centralne Srbije. 

"Za Srbiju jedino prihvatljivo rešenje može da bude ono u okviru Rezolucije 1244 i Ustava Srbije", smatra Popović. 

On ističe da Srbija treba da sarađuje i sa Rusijom i sa EU sve dok to ne ugrožava srpske nacionalne interese. 

"Srbija ide putem evropskih integracija, ali ne treba da uđe u EU ako je uslov za to odricanje od Kosova", kaže Popović. 

On je nazvao licemjernim optužbe Zapada da Rusija i Kina u ovom dijelu Evrope realizuju "predatorske investicije", napominjući da upravo zemlje EU najbolje sarađuju sa Rusijom i Kinom. 

Тагови: