Beograd

U čast precima i saveznicima - vojni spektakl na nebu i na zemlji

  • 19.10.2019. 19:10

U čast 75 godišnjice od oslobođenja Beograda, Srbija je spremila vojni spektakl na nebu i zemlji. Svu spremnost srpske vojske u vježbi "Sloboda 2019" uz srpskog predsjednika pratili su i premijer Rusije Dmitrij Medvedev i srpski član Predsjedništva BiH  Milorad Dodik. 

Sposobnost Vojske Srbije pokazalo je više od 2.400 pripadnika, 100 borbenih i neborbenih vozila i sistema i oko 25 vazduhoplova. Prikazano je savremeno naoružanje i vojna oprema Srbije ali i Ruske federicije, koju je dobila srpska vojska. Predsjednik Aleksandar Vučić je pripadnicima Vojske Srbije čestitao Dan oslobođenja Beograda i zahvalio im na svemu što čine za svoju zemlju.

"Ocenjujem vaš prikaz,vašu vežbu, trud i rad sa vrlo dobro -Služimo Srbiji. Hoću dragi vojnici da vam se zahvalim za sve što činite za svoju zemlju da vam čestitam dan oslobođenja Beograda od fašista, da uvijek štitimo naše slobodarske vrijednosti i tradicije, a posebno dragi veterani, vi koji ste danas u stroju a koji ste i pre 20 godina branili Srbiju želim da vam kažem veliko hvala za za sve što ste učinili za našu otadžbinu", rekao je predsjednik Srbije, Aleksandar Vučić.

UZ uvijek atraktivnu avijaciju, pažnju svečane lože držao je i defile osam motorizovanih podešalona. Ruski BRDM-ovi podešeni za Srbiju, kao i domaći prozivodi-borbena vozila "Lazar 3", samohodne top-haubice "nora" i vojno-policijska borbena vozila. Prikazana su i sredstva iz razvoja Odbrambene industrije Srbije "Miloš", "oganj modularni", "oganj digitalni", artiljerijski sistemi "šumadija". Sve što je prikazano na batajničkom aerodromu je dokaz sposobnosti, opremljenosti i odlučnosti Srbije da štiti srpski narod kaže za ATV srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Nas to traduje, Srbija će u vremenu koje dolazi postati garant za stanje i bezbjednost svih Srba gdje god se oni nalaze", kaže Dodik.

Drugi dio prikaza bio je posvećen defileu jedinica. U čast precima Batajnicom je koračalo 13 podešalona među kojima su bili i kadeti Vojne akademije, vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka i vojni veterani. 

Тагови:
  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм