Velika akcija u Srbiji

U čast palih junaka posađeno 1,3 miliona stabala

  • 07.12.2018. 15:07

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i ministar pravde Nela Kuburović posadili su danas sadnice drveća ispred zgrade Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu u okviru projekta "Jedno drvo za jednog ratnika", povodom obilježavanja stotinu godina od kraja Prvog svjetskog rata.

Današnjim događajem završena je sadnja simboličnih 1.300.000 sadnica drveća, koliko je Srbija izgubila stanovnika u Prvom svjetskom ratu, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije. 

Vulin je u obraćanju istakao da strašne žrtve u Prvom svjetskom ratu zaslužuju da ih se sjeća i ocijenio da je veliki grijeh svih prethodnih generacija, jer nisu popisale sva imena onih koji su pali za slobodu. 

"Prošlo je 100 godina, a mi još ne znamo kako se zovu naši preci koji su dali živote za slobodu svih nas i za slobodu naše otadžbine. Ovo je divna akcija Ministarstva pradve, prava akcija kojom smo pokazali koliko je velika uspomena na naše pretke i kakva Srbija treba da bude da bi bila dostojna uspomena na njih – bolja, sigurnija, zdravija Srbija u kojoj su svi njeni građani ravnopravni, jeste Srbija koja je dostojna uspomene na naše pretke", rekao je Vulin. 

Kuburovićeva je istakla da je cilj bio sjetiti se svih stradalih tokom oslobođenja Srbije i velikih bitaka iz Prvog svjetskog rata. 

"Upravo zbog toga su rađena pošumljavanja delova Srbije koji su se odnosili na te lokacije. Sadnja je započeta na Ceru i evo ovde se završava", rekla je Kuburovićeva. 

Ona je istakla ekološki značaj projekta, navodeći da su sanirana mnoga klizišta, a drveće je sađeno na više od 250 lokacija širom Srbije. 

Kuburovićeva je navela da je razlog za učešće Ministarstva pravde bio resocijalizacija osuđenih lica, jer su upravo oni učestvovali u ovom projektu. 

Dekan Šumarskog fakulteta Ratko Ristić naglasio je da je projekat "Jedno drvo za jednog ratnika" izuzetna akcija i veliki doprinos zaštititi životne sredine, motivisanju i pokretanju građana da učine nešto za svoju zemlju i svoje pretke.  
 

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.