Mlađen Cicović

U BiH isto pravno nasilje kao prije 27 godina

  • 07.03.2019. 16:55

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović izjavio je danas da je referendum u BiH od 1. marta 1992. godine organizovan u uslovima pravnog nasilja a da je sada, 27 godine poslije toga, u BiH potpuno ista situacija u kojoj se ne poštuje Ustav.

Cicović je rekao novinarima uoči tribine "Referendum o secesiji BiH 1992. i stvaranje Republike Srpske - 27 godina kasnije" da bi o toj temi moralo i više i češće da se razgovara. 

"Pre svega što je to bio period u kome je vladalo jedno pravno nasilje, period u kome se nije poštovao Ustav tadašnje nam zajedničke domovine", rekao je Cicović. 

On je podsjetio i da je Skupština tadašnje BiH donijela odluku bez prisustva Srba, dodajući da i to "dovoljno samo po sebi govori da ni taj referendum nije bio ni legitiman ni legalan". 

"I sada, 27 godina poslije, imamo potpunu istu situaciju jer poslije završetka rata i usvajanja Dejtonskog sporazuma, koji je i donio Ustav BiH... ponovo je nastupilo pravno nasilje", naglasio je Cicović. 

Prema njegovim riječima, ponovo je nastupilo nepoštovanje tog zajedničkog Ustava pod pritiskom i uz veliku podršku visokih predstavnika u BiH. 

"Vršeno je pravno nasilje nad tim Ustavom i prenošene su pravne nadležnosti sa nivoa Republike Srpske na nivo BiH", rekao je Cicović. 

On smatra da se "u Federaciji BiH nije razumjelo da je potpisom Dejtonskog sporazuma nastupio mir" i da je nastupio period u kome treba graditi BiH zasnovanu na odredbama Ustava. 

Cicović je podsjetio da se u tom ustavu kaže da je BiH sastavljena od dva entiteta - Republike Srpske i FBiH. 

"Stalno se osporava naš Dan Republike, a evo i sad se, u kontinuitetu osporava ime Republike Srpske. Htjeli smo da ovom tribinom još jednom rasvijetlimo sve to što se dešavalo u BiH od 1992. godine i poslije jer ponovo imamo isto ponašanje koje je zasnovano na nepoštovanju osnovnog akta jedne države - Ustava", rekao je on.