Hag

Tužilaštvo traži doživotnu za Simatovića i Stanišića

  • 12.04.2021. 18:39

Tužilac Međunarodnog mehanizma za krivične sudove /MMKS/ Daglas Stringer zatražio je doživotnu kaznu zatvora za bivše čelnike Službe državne bezbjednosti Srbije Jovicu Stanišića i Franka Simatovića-Frenkija.

Stringer se u završnom izlaganju pozvao na "sve dokaze", koji, navodno, ukazuju na to da su Stanišić i Simatović krivično odgovorni za pripadnost kriminalnoj grupi.

"Neka istorija piše da je ovo vijeće donijelo presudu Jovici Stanišiću i Franku Simatoviću koje je proporcionalno njihovim zločinima – doživotnu kaznu zatvora", rekao je Stringer.

Stanišić i Simatović optuženi za progon, ubistva, deportacije i prisilno premještanje Hrvata i muslimana u Hrvatskoj i BiH od 1991. do 1995. godine.

Stanišića i Simatovića uhapsile su i u Hag izručile vlasti Srbije, s proljeća 2003. godine, neposredno poslije ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića.

Prvostepeno vijeće Haškog tribunala oslobodilo je 29. maja 2013. godine Stanišića i Simatovića krivice po svih pet tačaka optužnice.

Međutim, Apelaciono vijeće Tribunala usvojilo je, 15. decembra 2015. godine ključne osnove žalbe koju je na tu presudu uložilo Tužilaštvo. Poništilo je oslobađajuću presudu i naložilo da proces bude ponovljen.

Bivši načelnik SDB-a Srbije Stanišić /68/ i operativac te službe Simatović /68/ nisu bili prisutni tokom prvog od tri dana završnih izlaganja.

Stringer je u svom izlaganju pomenuo navodne zločine u Skabrnji i Vukovaru u ljeto 1991. godine i u Bijeljini u proljeće 1992. godine.

Prema riječima Stringera, u navodnim zločinima bili su isti izvršioci i bio je isti ishod – protjerivanje nesrpskog stanovništva, te da su Stanišić i Simatović "bez sumnje bili dio organizacije koja je u velikoj mjeri doprinijela tom cilju", objavio je "Balkan insajt".

Stanišić i Simatović su izjavili da nisu krivi za zločine za koje su optuženi.

Završno izlaganje odbrane održaće se sutra, a presuda se očekuje u maju.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Развратник (16+)

    ''Развратник’ је аустралијска ТВ серија коју је режирао Петар Данкан и познати аустралијски адвокат Чарлс Вотерстрит, који је био узор за грађење главног лика. Серија кроз пет сезона прати живот кривичара Кливера Грена, чији је живот у расулу.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм