Miodrag Linta

Tužilaštvo Srbije da pokrene istragu i podigne optužnice zbog "Medačkog džepa"

  • 09.09.2019. 18:22

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta pozvao je Tužilaštvo Srbije za ratne zločine da konačno pokrene istragu i podigne optužnice protiv pripadnika hrvatske vojske i policije za svirepa i monstruozna ubistva 88 Srba u udruženom zločinačkom poduhvatu Hrvatske vojske "Medački džep".

Linta je, povodom 26 godina od ovog hrvatskog zločina u podvelebitskim selima - Divoselo, Čitluk i Počitelj koji Hrvatska naziva "Medački džep", istakao da se počinioci ovog zlodjela slave kao heroji, što je još jedan dokaz da se Hrvati nisu suočili sa svojom ustaškom prošlošću.

On je naveo da je jedini koji je osuđen za taj brutalni i nepojmljivi ratni zločin hrvatski general i poznati ubica gospićkih Srba Mirko Norac.

"Hrvatski sud ga je pravosnažno osudio na mizernih i uvredljivih šest godina, a ratni zločinac Norac je proglašen za počasnog građanina Splitsko-dalmatinske županije i još desetak hrvatskih gradova i opština", naveo je Linta, saopšteno je iz Saveza Srba regiona čiji je predsjednik.

On je maglasio da je dobro poznato da ratni zločin ne zastarijeva i da ubice srpskih civila i ratnih zarobljenika toga moraju da budu svjesni.

"Srbija ne smije da odustane od progona ratnih zločinaca i mora da učini sve što je u njenoj moći da pravda bude zadovoljena u što većoj mjeri", poručio je Linta.

Operacija "Medački džep", poznata kao "Krvavi septembar u Lici", bio je treći napad snaga Hrvatske na snage Republike Srpske Krajine od kada je to područje stavljeno pod zaštitu Unprofora.

Napad je počeo 9. septembra 1993. godine iznenadnim upadom hrvatskih vojnika u srpska naselja Divoselo, Čitluk i Počitelj.

Tom prilikom ubijeno je 88 lica srpske nacionalnosti, od kojih 36 civila.Među ubijenima je i 17 žena, 26 lica starijih od 60 godina, dok se za tijelima 14 ubijenih još traga.

U akciji nije bilo ranjenika i bila je spaljena srpska imovina.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)