Miodrag Linta

Tužilaštvo mora da procesuira odgovorne za zločine nad Srbima

  • 01.05.2019. 09:36

Predsjednik Odbora Skupštine Srbije za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta poručuje da je krajnje vrijeme da srpsko Tužilaštvo procesuira brojne ratne zločine nad Srbima, u suprotnom opravdava vrhunsku laž Zagreba i Sarajeva da su Srbi bili agresori, a Hrvati i Bošnjaci oslobodioci i žrtve.

Linta pita Tužilaštvo Srbije za procesuiranje ratnih zločina kada će biti podignute optužnice protiv naredbodavaca, organizatora i počinilaca brutalnih zločina nad srpskim civilima i ratnim zarobljenicima u "Bljesku" i ostalim zločinačkim akcijama hrvatske vojske i policije na području zapadne Slavonije. 

On je, povodom 24 godine od hrvatske akcije "Bljesak", naglasio da je jasno da nadležni organi Hrvatske neće privesti pravdi odgovorne za ratne zločine nad Srbima jer ih smatraju oslobodiocima i herojima, saopšteno je iz Saveza Srba iz regiona. 

Linta je ukazao da je "Bljesak" jedan u nizu dokaza da je cilj režima Franje Tuđmana bio stvaranje etnički čiste hrvatske države, napominjući da ne treba zaboraviti da su toj akciji prethodile akcije "Otkos", "Orkan" i "Papuk" još u jesen 1991. godine kada je sa područje zapadne Slavonije protjerana većina Srba. 

"I u tim akcijama su ubijani srpski civili i ratni zarobljenici i sistematski su pljačkane i minirane kuće i ostala imovina u više od 200 sela u kojima su Srbi bili u apsolutnoj većini", podsjetio je Linta. 

Na današnji dan 1995. godine, za samo 36 časova, hrvatske vojne, paravojne i policijske snage, pod rukovodstvom Franje Tuđmana, protjerale su oko 15.000 Srba, a tada su ubijena ili nestala 283 lica. 

U vrijeme napada područje zapadne Slavonije bilo je u sastavu Republike Srpske Krajine i pod zaštitom snaga UN. 

Generale hrvatske vojske Antu Gotovinu i Mladena Markača haški sud je prvo proglasio krivim za učestvovanje u udruženom zločinačkom poduhvatu, čiji je cilj bio da tokom i nakon operacija "Oluja" i "Bljesak" prisilno i trajno ukloni srpsko stanovništvo iz Krajine, da bi drugostepenom presudom bili oslobođeni svake odgovornosti za počinjene zločine.

Тагови:
  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)